Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Fižol z papriko in paradižnikom

FIŽOL z papriko in paradižnikom (preprosta jed)

Bi danes jedli morda nekaj preprostega, a vendar okusnega? Potem bo tole ideja za Vas. Ta jed je preprosta za pripravo, pripravi jo lahko tudi čisti začetnik v kuhanju. Dopušča pa tudi veliko improvizacije, glede na sestavine, ki jih imate.

Količine so za 4 osebe

Potrebujete nekaj osnovnih sestavin:Fižol z papriko in paradižnikom

  • Kuhan fižol – 4 male pločevinke (jaz vedno kupim kuhan fižol);

  • Paprika – 2 kom (jaz dam običajno eno zeleno in eno rumeno),

  • Čebula – 2 kom (zame čebule ni nikoli preveč, res jo imam rada);

  • Pelati – 1do2 konzervi – ali pa kar doma olupljeni paradižniki;

  • Česen – 2 stroka;

  • Sol;

  • Poper;

  • Olje -2-3 žlici

Čebulo narežemo na lističe. Segrejemo olje, dodamo čebulo in jo malo popražimo. Ko čebula postekleni, ji dodamo na kocke narezani papriki in pražimo dalje. Ko paprika prične spreminjati barvo, dodamo sesekljan česen, premešamo in dodamo odcejen fižol. Dobro premešamo, posolimo in popopramo. Nato dodamo še sesekljane pelate ali domače paradižnike. Vse skupaj premešamo in kuhamo na mali temperaturi še cca 30 minut, da se okusi dobro prepojijo, pelati pa se dobro razpustijo.

Tako pripravljen fižol je lahko samostojna jed, ki bo še boljša, če boste v njo narezali tudi kakšno dimljeno klobaso, zraven pa ponudili še zeleno solato. Zraven se poda črn kruh. Ta jed, brez klobase, pa se odlično poda tudi k mesu na žaru. Vas tole spominja na prebranec?  Mogoče samo nekaj sestavin.  Teknila vam bo v vsakem primeru!

Enolončnica z brokolijem

Ugotovila sem, da imam vedno bolj rada enolončnice. To se pravi nekaj na žico.  Te jedi so po navadi hitro pripravljene, so mešanica tistih sestavin, ki jih imamo trenutno doma in so vedno dobre, če imamo le malo domišljije. In to ženske sigurno vedno imamo.  Vse te lastnosti ima tudi enolončnica z brokolijem, pa še domišljije veliko ne rabiš.

Preprosta, okusna in v dobre pol ure pripravljena enolončnica je tudi ta z brokolijem.

Če ste 4 približno potrebujete:enolončnica z brokolijem

  • Brokoli – 1 glava

  • Čebula – ne prevelika

  • Krompir – 2 srednje velika

  • Česen – 1-2 stroka

  • Zelenjavna juha ( iz kocke) – cca 1,5 l 

  • Olje (če je le možno naj bo oljčno) – cca 2 – 3 žlice

  • Sir (če je možno naj bo gorgonzola) – po želji – jaz ga dam cca100 g

  • Poper, sol (ali mešanica začimb)

Predpriprave so najdaljše, saj je potrebno čebulo in česen na drobno sesekljati, krompir olupiti, ga narezati na kose in opran brokoli razdeliti na cvetove.

Zdaj pa glavna priprava. Na ne preveč vročem olju popražite čebulo, samo da postekleni, dodajte česen, ga na hitro popražite in takoj dodajte na kose narezan krompir. Premešajte in na malem ognju pražite še cca 2-3 minute, nato zalijte z toliko juhe, da bo zelenjava dobro pokrita.

Ko je krompir že skoraj mehak, dodamo še brokoli. Dobro premešamo. Enolončnica se naj kuha na ne preveč močnem ognju tako dolgo, da bo zelenjava mehka (ko je krompir kuhan je vse ostalo tudi kuhano). Zmehčano zelenjavo precedite in jo pretlačite z paličnim mešalnikom. ( če nimate paličnega mešalnika – potem pa se znajdite kako drugače). Zmes vlijete nazaj v juho, v kateri se je zelenjava kuhala, dodajte še pretlačeno gorgonzolo in malo še pokuhajte. Če je potrebno, enolončnico še dosolite in popoprajte.

Če imate radi kislo smetano, jo lahko dodate čisto na koncu. Premešajte in veselo za mizo. Ja, pa ne sami, prej morate še ostale poklicati.     PA DOBER TEK!  

Ja, še tole. Ni vam potrebno vedno pretlačiti vso zelenjavo, naslednjič lahko pustite nekaj brokolija celega. Če želite bolj gosto enolončnico, potem dodate manj juhe, če pa dodate še več tekočine, pa dobite že kar brokolijevo juho. Juhuuu, kako enostavno! 

Dimljena krača z zelenjavo

Imate občutek, da bi danes jedli nekaj na žlico? Imate na zalogi nekaj zelenjave, pa vendar bi kosilo moralo dišati malo tudi po mesu? Malo pobrskajte po hladilniku, lahko tudi po skrinji. Ste mogoče odkrili kakšno malo dimljeno kračo, ki bi jo morali še porabiti, pa niste vedeli kako?

Če to približno drži, potem lahko skuhate to kračo, skupaj še z nekaj zelenjave. Tako nastane jed, ki se imenuje dimljena krača z zelenjavo.  Pa začnimo. Ne bo težko!

Za cca 4 osebe potrebujemo:Dimljena krača z zelenjavo

  • Dimljeno kračo – manjšo (lahko pa uporabimo tudi kakšen drug kos svinjine, samo da je dimljen.

  • Mladi grah – cca 100g

  • Krompir – 2 srednja

  • Por – 1 steblo belega dela pora (čebula bo tudi dobra)

  • Paradižnik – 2 kom

  • Sesekljani peteršilj – malo

  • Moko – malo za zgostitev

  • Mešanica začimb, poper

  • Lahko tudi malo rdeče paprike –po želji

Kračo v loncu skuhajte do mehkega. Ko meso lahko ločite od kosti je krača kuhana. Odstranite še odvečno kožo in maščobo. Saj veste, holesterol, pa take stvari! Kar je še ostalo od krače (ne bo veliko), razrežite na koščke. Juho nikar ne zavrzite.

Paradižnik olupite (ali pa vzemite tistega olupljenega iz konzerve), olupite tudi krompir in oboje narežite na male kockice. Por očistite in ga narežite na tanke kolobarčke.

Juho pristavite nazaj na ogenj in ji dodajte narezano meso, narezan krompir in por ter kuhajte vse skupaj tako dolgo, dokler ni krompir na pol kuhan. Dodajte še mladi grad (lahko tudi iz konzerve,) narezan paradižnik, mešanico začimb in malo popoprajte. Dobro premešajte. Juha naj se kuha še cca 10 – 15 minut (grah mora biti kuhan).

V skodelici zmešajte malo moke in mrzle vode (lahko dodate še ščepec paprike v prahu) ter med mešanjem postopoma vlivajte v juho. Na tak način pridete do tiste gostote juhe, ki vam je všeč( ampak z zgoščevanjem nikar ne pretiravajte). Juho še malo pokuhajte, da se moka dobro razpusti. Na koncu juho še posujete z peteršiljem in gremo za mizo! DOBER TEK!

Zeljna juha

Bi danes skuhali kakšno preprosto, poceni in okusno juho? Potem lahko poizkusite z zeljno juho. Zeljna juha je zelo zdrava jed in z manjšimi spremembami sestavin, lahko dobite tudi dietno zeljno juho. Vendar takrat adijo krompir in maščoba in dober dan paradižnik in sveža paprika. Ampak o tej zeljni juhi na kakšni drugi strani.

Potrebujemo:Zeljna juha

  • Zeljna glava – ne prevelika – no odvisno, koliko prisklednikov imate;

  • Krompir – cca ¾ kg;

  • Slanina- cca 2 dkg;

  • Žlica olja

  • Žlica do dve sesekljane čebule;

  • Moka – cca 3 žlice

  • Voda – cca 3 l

  • Paprika v prahu – 1 žlička;

  • Sol;

  • Poper.

Olje segrej, dodaj na tanko narezano slanino, dobro premešaj, malo popraži in dodaj sesekljano čebulo. Ko čebula rahlo porumeni, dodaj na rezance narezano zelje (saj veš, da moraš trde dele zelja odrezati, a ne?), premešaj, posuj z mleto papriko in dodaj na kocke narezan krompir. Vse skupaj dobro premešaj in praži toliko časa, da zelje dobro uplahne. Dodaj sol in poper. (jaz dam malo soli in malo vegete). Vse skozi mešaj, da se ti sestavine ne primejo na posodo. Ko je zelje dodobra uplahnilo, ga popraši z moko, zopet premešaj in zalij z vrelo vodo. Kuhaj do mehkega. Zeljno juho lahko postrežeš tudi z kruhovimi opečenimi kockami.

Če se ti po hladilniku valja še kakšen konček kuhanega ali pečenega svinjskega mesa, ga mirno nareži na kocke in ga dodaj zeljni juhi cca 10 minut predno jo postaviš na mizo. Bo prav super!

Če ne maraš zeljno juhe zgostiti z moko, jo lahko izpustiš in na mesto nje enostavno zmečkaš nekaj v juhi že kuhanega krompirja, kar bo jed prav tako zgostilo.

Nič ne kompliciraj, naredi po svojem okusu! PA DOBER TEK!

Zelenjavna juha s slanino

Ta recept je namenjen vsem tistim, katerim mora pri kosilu vsaj malo dišati po mesu. Ta zelenjavna juha z slanino bo res dišala! Ja, pa tudi zelo okusna bo!

Za 4 osebe potrebujete:Zelenjavna juha s slanino

  • Krompir – 5-6 srednje debelih gomoljev

  • Mesnato slanino – 15-20 dag (Odvisno, kako radi jo imate)

  • Jušna zelenjava – 1 šopek (po lastni izbiri)

  • Olje – 1 žlica

  • Zelenjavna juha iz kocke – cca 1 l

  • Malo kumine – če je ne marate, jo izpustite

  • Posušeni majaron -1 žlička (lahko ga izpustite)

  • Zeliščno maslo – cca 40 g

  • Sol poper

  • Muškatni orešček- malo

S slanine odstranite kožo, a jo ne zavrzite. Slanino narežite na kocke in jo na vročem olju opecite. Pečeno slanino poberite iz posode in jo shranite. Na maščobi, ki je ostala v posodi cca 5 minut pražite narezano jušno zelenjavo. Dodajte majaron in kumino, če vam odgovarja. Dodajte juho, na kocke narezan krompir in kožo od slanine. Vse skupaj kuhajte na ne prevroči temperaturi cca od 15 – 20 minut.

Nato iz juhe odstranite kožo, polovico juhe pretlačite z paličnim mešalnikom (če ga nimate, pretlačite juho na drug način). Dodajte še opečeno slanino in dobro premešajte. Po okusu solite, poprajte in dodajte še malo muškatnega oreščka. Ko je juha že na krožniku, ji lahko dodate malo zeliščnega masla. Zdaj pa samo še žlico v roke in DOBER TEK!

Ta zelenjavna juha vas bo gotovo nasitila in okrepila!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se