Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Pire krompir z zelenjavo

Pire krompir z zelenjavo pripravite na enak način, kot navaden pire, le da dodate nekaj zelenjave. Imeli boste nekaj več dela, res pa je, da boste dobili tudi nekaj več okusa. Se splača poizkusiti.

Za 4 osebe rabimo:Pire krompir z zelenjavo

  • Krompir – cca 1kg (8 srednje velikih gomoljev)

  • Mlado čebulo z zelenjem vred – šopek

  • Svežo rdečo papriko

  • Olje – cca 1 žlico

  • Sol, poper

  • Mleko – 2 – 3 dl

  • Maslo – mehko

Pire naredite po klasičnem postopku. To se pravi krompir olupite, narežete na kose in ga v slani vodi skuhate. Vode naj bo samo toliko, da pokrije krompir.

Medtem časom mlado, očiščeno čebulo (tudi uporabno zelenje) narežemo na kolesca. Papriko operemo, prepolovimo in očistimo semena in kožico. Očiščeno papriko narežemo na male kockice.

Olje segrejemo in čebulo malo posteklenimo, dodamo papriko in malo še popražimo. Solimo in popopramo. Dobro premešamo in malo še podušimo. Odstranimo z ognja.

Kuhanemu krompirju odlijemo vodo in mu dodamo malo masla. Z metlico za stepanje ga dobro pretlačimo in mu med mešanjem dolivamo toplo mleko. Po potrebi še začinite in tako pripravljenem pireju dodajte še popečeno zelenjavo. Z kuhalnico narahlo vmešajte zelenjavo (z kuhalnico) in krompir je pripravljen.

Takšen pire je odličnega okusa in prava paša za oči. Postrežete ga lahko k mesnim jedem z omako (goveji zrezki v omaki), odličen je tudi kot priloga k mesnemu siru… Pa DOBER TEK!

Krompirjevi svaljki

Krompirjevi svaljki so narejeni popolnoma iz enakega testa, kot krompirjevi njoki, le oblike so drugačne. Doma jim rečemo kar krompirjevi „luleki“. Že veste, kakšne oblike so? Ja vem, kaj si mislite, ampak važno je, da je okus dober!

Za 4 osebe potrebujete: Krompirjevi svaljki

  • Krompir – cca 1 kg (8 srednje velike krompirje)

  • Moko – cca 35 – 40 dag (naj bo pol moke ostre)

  • Jajce  2

  • Maslo – košček

  • maščoba – nekaj žlic

  • čebula – 1 kom (namesto čebule lahko svaljke potresemo z praženimi drobtinami, vendar v tem primeru vzamemo, na mesto navadne maščobe, nekaj masla, lahko jih posujemo tudi z naribanim sirom)

Najprej krompir (krompir naj bo takšen, ki je dober za pripravo krompirjevega testa) operemo in skuhamo. Paziti moramo, da se ne razkuha, ker boste potem imeli probleme z izdelavo testa. Kuhanega olupimo in stisnemo z stiskalnico za stiskanje krompirja. Takšnemu krompirju dodamo maslo, ga malo zgnetemo in takoj dodamo moko, jajce in sol. Vse skupaj zgnetemo v voljno testo (naj ne bo grudic). Zelo pomembno je, da to naredimo zelo hitro, ker bo v nasprotnem primeru, testo postajalo mehko in z njim bo težko lepo narediti svaljke. Ko je testo dovolj gladko, ga narežemo na več delov. Vse dele pokrijemo z krpo, da se na površju testa ne naredi skorjica. Posamezne dele  jemljemo izpod prta in iz vsakega posebej, z rokami naredimo tanek in dolg svaljek. Svaljek narežemo na končke (dolge cca 2 cm) in jih med rahlo pomokanimi dlanmi malo zvaljamo. Odlagamo jih na malo pomokano površino. Takoj jih zakuhamo v vrelo, malo osoljeno vodo. Premešamo in ko splavajo na površje, jih kuhamo še 2 do 3 minute. S penavko jih poberemo iz vrele vode in jih na hitro polijemo z mrzlo vodo, da se ne sprimejo. Damo jih v posodo, v kateri smo na maslu prepražili drobtine (odlični so tudi, če jih zabelimo z prepraženo čebulo). Dobro premešamo. Vroče postavimo na mizo, na kateri že čaka pripravljena zeljna solata. Ali pa katera druga, ni važno! Tako, kosilo je pripravljeno, vi pa ste tudi najbrž že lačni. Pa DOBER TEK!

P.S.Krompirjevi svaljki  se odlično podajo tudi k haše omaki in še mnogim drugim!

Pražen krompir

Receptov za pražen krompir je ogromno. Verjetno ga kar vsak naredi malo drugače. Prepričana pa sem, da je vsaka »varianta« dobra, ker pač z praženim krompirjem ne moreš veliko zgrešiti. Sama ga pripravljam na več načinov (odvisno od dodatkov, ki mu jih dodam), danes pa bom uporabila meni najljubšega.

Za 4 osebe potrebujemo:pražen krompir 1

  • Krompir – 1, 5 kg

  • Čebulo – eno

  • Mast z ocvirki – 2- 3 žlice (lahko je tudi olje)

  • Sol

    – malo peteršilja ali drobnjaka

Krompir najprej operemo in ga damo kuhati v vodo. Ko je kuhan, ga še vročega olupimo in narežemo na lističe.

Čebulo olupimo, narežemo na lističe in dodamo v že razpuščeno, a ne prevročo mast z ocvirki. Ko čebula zlato porumeni, ji dodamo narezan krompir, posolimo, dobro premešamo in posodo pokrijemo. Krompir naj se ob občasnem mešanju počasi praži. Mešajte previdno, da si ne boste naredili pireja. Pražimo ga cca 15 minut in jed je gotova. Če je krompir preveč „suh“, ga lahko malo zalijete z juho.  Nazadnje ga še posujemo z sesekljanim peteršiljem in postrežemo.

Pražen krompir je odlična priloga k kuhani govedini in toplemu hrenu! Ja to pa kar kliče k nedeljskemu kosilu.

Ura je dvanajst, gremo k mizi.  Pa DOBER TEK!

Ohrovt s krompirjem

Ohrovt s krompirjem ali krompir z ohrovtom, kakor želite. To so dve glavne sestavine te jedi. Bolj pomembno je to, da je jed hitro pripravljena, da je okusna in poceni. Še imate, kakšen razlog, da je ne skuhate?

Za 4 osebe potrebujemo:Ohrovt s krompirjem

  • Krompir – cca 40 – 50 dag ( 3-4 srednje gomolje)

  • Ohrovt – srenje velika glava – tam cca 1 kg – 1, 2 kg

  • Klobase – 1par (takšne, ki jih imate na zalogi – kranjska klobasa, klobasa za kuhanje, mogoče morate porabiti čajno klobaso…)

  • Čebulo – 3 kom

  • Jušna osnova – cca ½ l (lahko iz kocke)

  • Maslo – cca 3 žlice (ali kakšne druge maščobe)

  • Sol, poper

  • Vejica peteršilja ali lovorjev list – lahko oboje

Ohrovtove liste operemo in mu porežemo trde dele in ga na hitro (cca 5 minut) blanširamo v vreli, slani vodi. Blanširanega damo na cedilo in ga polijemo z mrzlo vodo. Ko se malo ohladi, ga narežemo na precej na drobno.

Zdaj pa je čas, da na maslu olupljeno in sesekljano čebulo posteklenimo. Dodamo ji nasekljan ohrovt, premešamo in zalijemo z jušno osnovo (lahko uporabimo tudi tisto vodo, v kateri smo blanširali ohrovt in kar tej vodi dodamo jušno kocko). Malo popopramo in tako pripravljen ohrovt kuhamo na malem ognju cca 1 uro ali pa še kakšno minuto dlje.

Ko se juha kuha okoli pol ure, na večje komade (na polovičke) zrežemo že olupljen krompir in ga skupaj z peteršiljem (lovorjem) v slani vodi kuhamo do mehkega. Krompir kuhamo v posebnem loncu.

Ostane nam še priprava klobase. Nič lažjega! Klobase samo narežemo na poljubne komade (jaz jih na debelejše rezine) in jih cca 5 do 10 minut, predno je ohrovt kuhan, dodamo v lonec. Zdaj še čakamo samo na krompir. Takoj ko je kuhan , ga nekaj (cca 3- 4 komade) pretlačimo in skupaj z celimi kosi vred, damo k ohrovtu. Na tak način bomo jed zgostili. Vse skupaj dobro premešamo, po potrebi še začinimo, prevremo 1-2 minuti in jed lahko postrežemo. Takole, jedli bomo okusno in zdravo! Pa DOBER TEK!

Zelenjavna enolončnica

Mogoče je tudi pri vas čas, da ponovno počistite hladilnik in porabite vso raznoliko zelenjavo, ki jo premorete. Saj se dogaja tudi vam, da ostane malo tega, pa malo onega? Nikar tega ne zavrzite (razen, če je že kaj pokvarjenega), ampak skuhajte eno lahko, hitro pripravljeno in kar se da poceni jed. Taki sestavljenki lahko rečemo zelenjavna enolončnica.

Za 4 osebe približno potrebujemo:Zelenjavna enolončnica

(nikar se ne obremenjujte s tem, če nimate tega ali onega od napisanih sestavin, dajte tisto kar imate).

  • Krompir – 1- 2 gomolja

  • Paradižnik – (olupljen)

  • Kolerabo – 2 mali

  • Korenček – 1 ali 2

  • Čebulo – 1 glavo

  • Paradižnikov sok – cca 2 dl

  • Vode – cca 1,2 l (jaz dodam zelenjavno kocko, vi pa se sami odločite)

  • Olje – ½ dl (lahko katera druga maščoba)

  • Moko – cca 1 žlica

  • Mleta paprika – 1 žlica

  • Sesekljani peteršilj

  • Sol.

Korenček, krompir, papriko in kolerabo dobro očistite in narežimo na kockice. Vso zelenjavo damo v lonec in zalijemo z vodo ali juho. Premešamo, solimo in kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča (pa ne preveč). Če ste zelenjavo zalili z juho, potem bodite previdni pri soli.

Med tem časom segreti maščobi dodamo nasekljano čebulo, premešajte, takoj zatem dodamo moko in vse skupaj malo popražimo. Posodo odstavimo z ognja, dodamo mleto papriko, premešamo in malo zalijemo z mrzlo vodo. Malo pokuhamo in tako pripravljeno prežganje vlijemo k kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, dodamo narezani paradižnik, paradižnikov sok, peteršilj in po potrebi še začinimo. Malo pokuhajte in postrezite.

Zelenjavno juho lahko postrežete tudi z na maslu popraženimi kruhovimi kockami. Bo bolj nasitno. DOBER TEK!

P.s.: Nikar ne „jamrite“, če kaj od tega nimate, rajši dodajte tisto, kar imate.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • …
  • 18
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se