Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Mlečna juha z žličniki

To je sigurna ena izmed najbolj preprostih jedi, ki jih boste kdaj kuhali. Vredno je poizkusiti, kajti mlečna juha z žličniki je dobra, poceni in hitro pripravljena jed.

Vse kar potrebujete za cca 4 osebe:Mlečna juha z žličniki

  • Mleko – 1 ½ l (če nimate dovolj mleka, lahko cca 1/3 l namesto mleka dodate vode)

  • Sol

  • Skuta – ¼ kg

  • Moka – cca 6 žlic

  • Jajci – 2kom

  • Sol – malo

Mleko solimo in ga damo kuhati. Iz skute, moke jajc in soli zmešamo testo. Iz tega testa, z žlico zajemamo zmešano maso in z dvema žlicama oblikujemo žličnike, ki jih zakuhamo v vrelo mleko. Ko so žličniki kuhani, lahko jed postrežemo. Pa DOBER TEK.

P.s:

Da so žličniki kuhani, vemo tako, da enega vzamemo iz mleka, ga prepolovimo in pogledamo, če je žličnik kuhan tudi na sredini.

Skutine žličnike pa lahko pripravimo tudi kot samostojno jed. V tem primeru jih lahko kuhamo tudi v sami slani vodi in ko so kuhani, jih poberemo iz vode. Odcedimo in jih takoj potresemo z prepraženimi drobtinami.

Surove žličnike lahko tudi ocvremo v vročem olju. V obeh primerih, lahko pa žličnike tudi potresemo z naribanim sirom ali pa z sladkorjem, v katerega smo dali žličko cimeta.

Naše babice so vedele, kaj in kako kuhati.

Mlečni močnik

To preprosto jed so kuhale že naše babice in do sedaj se je kar nekam izgubila. Poizkusimo priklicati nazaj mladost, če druga ne, pa vsaj spomine in si skuhajmo mlečni močnik.

Res je bilo lepo.

Za 4 osebe potrebujemo približno:Mlečni močnik

  • Mleko – 1 – 1,2 l mleka ( v krizi lahko malo mleka zamenjate z vodo)

  • Moko – cca 15 dag

  • Jajce – 1kom

  • Sol

  • Sladkor – malo

  • Kisla smetana

Mleko solimo in zavremo. Medtem časom damo v skledo moko, na sredini naredimo malo jamico in dodamo jajce. Jajce pričnete mešati z moko. Najprej z vilico, ko pa masa ni več zelo mokra, se pa zmesi lotimo z rokami. Maso čim bolj razdrobimo med prsti in dlanmi, tako da dobimo male zasukančke. Verjetno zdaj mleko že vre, tako da lahko te zasukančke zakuhate v vrelo mleko. Večkrat premešamo in kuhamo še cca 10 min na majhnem ognju. Jed lahko na koncu malo osladkamo, lahko pa ji dodamo samo malo kisle smetane. Oboje je dobro. Če je močnik pregosti, mu lahko dodamo malo mleka. To jed imajo tudi otroci radi. Pa DOBER TEK.

P.s.:

To preprosto jed smo kot otroci večkrat jedli za večerjo, obvezno pa v času posta.

Omleta po kmečko

Omleta po kmečko je zelo hranljiva jed. Na kmetiji, kjer trdo delajo,si jo privoščijo kar za zajtrk. Lahko pa jo mirno pripravimo tudi za kosilo, še kakšno solato zraven in kosilo je tu.

Za eno osebo potrebujemo:Omleta po kmečko

  • Krompir – 1 večji ali dva manjša

  • Jajci – 2 ( če ste lačni, pa še kakšno zraven)

  • Čebula – polovička

  • Prekajena slanina – cca 2 dag

  • Maščoba – malo

  • Sol, poper

  • Mleko – malo

    – še malo sesekljanega peteršilja


Najprej krompir olupimo, narežemo na male kocke in ga damo kuhati v slano vodo.

Slanino narežemo na lističe ali na kockice, kar vam je ljubše. V ponvi jo malo popečemo in jo iz nje odstranimo. Na maščobi, ki se je natekla od slanine, zdaj popečemo še že kuhani krompir. Ko začne pridobivati barvo, mu dodamo še na drobno narezano čebulo in pečemo naprej. Ko je tudi čebula začela pridobivati barvo, vrnemo v ponev še popečeno slanino. Dobro premešamo in potrebi posolimo in popopramo. Jajca  razžvrkljamo, dolijemo malo mleka in sesekljan peteršilj. Jajčno zmes vlijemo na krompir, previdno premešamo in pečemo tako dolgo, da jajca rahlo zakrknejo. Omleto, ko se zapeče na spodnji strani, z lopatko (in malo spretnosti, seveda) obrnemo, zapečemo še drugo stran in jed mora takoj na mizo. Če to ni ravno zgodaj zjutraj, si zraven lahko privoščite tudi solato. Pa DOBER TEK.

Kruhova jed s slanino


Vam je ostalo kaj kruha od včeraj in ga nikakor ne bi radi zavrgli. Potem pripravite okusno kruhovo jed z slanino.

Za  4 osebe potrebujete:Kruhova jed s slanino

–       Kajzerice – od 3 -4 (ali katerikoli drug kruh – bombete, žemlje ali pa navaden kruh)

–       Prekajene slanine –  cca 300 g

–       Čebule – 300 g (dve veliki)

–       Maslo  – 3 žlici

–       Šopek peteršilja

–       Jajca – 4 kom

–       Mleko – 400 ml

–       Smetano – cca 150 ml

–       Sol, poper

–       Olje – malo

Kajzerice (ali drug kruh) narežemo na enako debele rezine.

Čebulo olupimo, jo narežemo na tanke obročke. Slanino narežemo na tanke lističe. Na malo olja popražimo slanino, ji dodamo čebulo in še malo popražimo. Čisto na koncu dodamo še sesekljan peteršilj (žličko ga prihranite za na konec), premešamo in takoj odstavimo z ognja.

Pečico segrejemo na cca 180 st.C (ventilatorsko na 160). Naredimo mešanico jajc, mleka in smetane, ki jo posolimo in popopramo.

Pekač namažemo z maslom in na dno pekača naložimo plast kruhovih rezin. Na rezine damo še plast čebule z slanino in tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega. Na vrhu naj bo slanina z čebulo. Vse skupaj prilijemo z prej pripravljeno mešanico in pečemo cca 30 minut, da se zapeče zlato rumeno. Ko vzamemo jed iz pečice, jo posujemo z ostalim sesekljanim peteršiljem in postrežemo. Pa DOBER TEK!

 

 

 

Kisla repa

Kisla repa je jed, ki ne sme manjkati na jedilniku v jesenskih in zimskih dnevih. Preprosta, mnogi bi rekli „kmečka jed“, je še kako okusna, če nismo preveč „skopi“ pri pripravi te jedi. Mogoče je že tako dolgo niste pripravljali, da ste že kar pozabili na njo. Upam, da sem vam zbudila skomine po njej.

Za 4 osebe potrebujemo približno:repa

  • kislo repo – cca1 kg

  • moko – malo za podmet

  • vodo

  • sol, poper

  • kumina – če jo marate

Repo damo v lonec (če je prekisla, jo ožmemo in to tekočino odstranimo), jo zalijemo z toliko vode, da je samo pokrita, posolimo, malo popopramo in če želimo, dodamo še kumino (eni kumine ne prenesejo!) Vse skupaj premešamo, lonec pokrijemo in na malem ognju kuhamo cca 15 – 20 minut. Z malo moke in vode naredimo podmet in ga ob mešanju dodamo k repi. Repa naj še vre dobre pol ure, da se bo moka dobro razkuhala.

To je najbolj „skop“ način priprave repe. Zdaj pa še izboljšave.

Okus repe močno izboljšamo če ji dodamo:

  • ocvirke – žlico ali dve

  • dimljene svinjske kožice ali tiste „ta napihnjene“

  • če ste prejšni dan pekli meso in vam je ostalo malo pečenkine masti – ne morete zgrešiti!

  • In še in še bi se našlo…

Nekateri pa jo pripravljajo tudi tako, da namesto z podmetom, zgostijo repo z rahlim prežganjem. Stvar okusa.

Kaj se poda zraven? Marsikaj. Že včasih smo jedli zabeljen fižol in to počnemo še vedno najpogosteje.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • …
  • 18
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se