Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Kremna porova juha

Kremna porova juha bo odlično nadomestilo za navadno porovo juho.

Poizkusite!

Za 4 osebe potrebujemo:Kremna porova juha

  • Por – 3 kom (bele dele pora)

  • Olje – cca 5 dag (olivno, če ga imate)

  • Sladkor – ščepec

  • Moko – cca 1-2 žlice

  • Krompir – 2 gomolja

  • Jajce – 1 kom

  • Sol, poper

  • Kruh – 15- 20 dag (najboljši je 1 dan star)

  • Olje za cvrtje

  • Juho za zalivanje – cca 1,2 l (iz kocke, lahko zalijete tudi z vodo)

Najprej por očistite in ga narežete na kolobarje.

Na olju zarumenite sladkor (ne smete ga zažgati), dodajte narezan por. Najprej ga malo popražite, nato prilijte malo vode, premešajte in ga še malo podušite.

Ko tekočina izhlapi, vse skupaj potresite z moko, še malo popražite in zalijete z juho. Dobro premešajte.

Juhi dodajte na kocke narezan krompir. Dodajte sol in malo popra, dobro premešajte in kuhajte tako dolgo, da bo krompir kuhan.

Ko je juha kuhana, nekaj krompirja zmečkajte, da bo juha bolj gosta in kremasta.

Kruh narežemo na kocke, ga povaljamo v razžvrkljanem jajcu in ga ocvremo na vroči maščobi. Ponudite ga porovi juhi.

Juho lahko oplemenitite z različnimi dodatki, kot so: kisla smetana, žlica naribanega sira, naribani muškatni orešček, koščki prekajenega mesa ….

Imate dovolj predlogov?

Kremna krompirjeva juha

Še ena zelo preprosta, poceni, hitro narejena in enostavno odlična juha je krompirjeva kremna juha. Lahko jo postrežemo kot toplo predjed, če pa jo naredimo malo bolj gosto je pa lahko že kar odlična priloga k kakšnim hrenovkam ali pa h kuhani govedini. O tem kdaj drugič.

Za 4 osebe potrebujemo:Kremna krompirjeva juha

  • Krompir – cca 500g (vzemite kašaste vrste krompirja , takšnega, ki se rad razkuha)

  • Juho – slabe ½ l – (lahko je zelenjavna iz kocke)

  • Por – 1 steblo – (beli del pora)

  • Olje – malo

  • Kisla smetana – 1 lonček

  • Sveži sir z zelišči – ali pa kakšen drugi sir in ne pretiravajte z količino

  • Lovorjev list – 1list – (vam povem, bo hudo dišalo)

  • Curry – 1 žlička

  • Sol, poper

Krompir najprej olupimo, dobro operemo, ga narežemo in damo kuhati v toliko vrele vode, da ne bo kukal iz nje. Vodo rahlo osolimo in ji dodamo lovorjev list. Ko je krompir kuhan, ga cca polovico vzamemo iz vode in ga pretlačimo. Lovorjev list odstranimo iz krompirja.

Na olju (če je mogoče, vzamete olivnega) popecite na kolobarje narezan por. Potresite ga z curryem. Zalijte z juho, premešajte in kuhajte še cca 15 minut.

Takšni juhi potem dodamo še pretlačen krompir (po domače –zmečkan) in krompir v kosih. Dobro premešamo, dodamo še kislo smetano, sir, začinimo, popopramo in še zadnjič dobro premešamo. Medtem pa že kličemo jedce za mizo (no, to je pri nas »ta težji del« kuhe).

Če vam gostota juhe ne ustreza, še vedno lahko popravite. Če je pregosta, dodajte malo tiste vode, v katerem se je kuhal krompir, če pa je juha preredka, pa lahko pretlačite še malo več krompirja. Bodite sam svoj mojster.

Ste toliko drzni, da na koncu, vsakemu jedcu, (otroke izpustite) na krožnik položite še 1 – 2 popraženi slanini (ali pa vratovini)? Če niste, pa jim privoščite vsak nekaj končkov prepraženih kruhovih kockic (to pa je tudi za otroke). Njami, mami…

Da ne pozabim, samo še  DOBER TEK  vam želim!

Kremna fižolova juha

Še ena izmed juh, ki vas bo okrepčala, ogrela, nasitila in še kaj. Kremna fižolova juha  je  za pripravo zelo enostavna, hitro pripravljena, sploh če namesto, da fižol kuhamo, uporabimo kar tistega iz konzerve. Odločitev je vaša!

Za 4 – 5 oseb približno rabimo:Kremna fižolova juha

  • Beli fižol – 400 -500 g

  • Čebulo – 1 veliko ali 2 manjši

  • Lovorjev list – 2 lističa (uh, kako bo dišalo, pa še manj vas bo napenjalo)

  • Juha iz zelenjavne kocke – cca 1,5l – lahko malo več (odvisno, kakšno gostoto juhe imate radi)

  • Moko – cca 2 žlici

  • Mleta rdeča paprika – 1 žlica

  • Česen – 2 stroka (ali pa cca ½ žličke česna v prahu)

  • Olje (ali kakšna druga maščoba) – cca 0,5 dl

  • Sol (ali mešanico začimb) poper.

Če boste fižol še kuhali, ga že prejšnji večer namočite v vodo, da se bo potem hitreje skuhal.

Ker sem jaz malo »kamot« vzamem tistega iz konzerve. Tako prihranim kar nekaj časa in nekaj energije. Ja, moramo varčevati!

Pa začnimo, smo že lačni!

Od vsega kuhanega fižola vzamemo 3 – 4 žlice fižola in ga damo na stran, vsega ostalega, skupaj z malo tekočine pretlačimo z paličnim mešalnikom.

Segrejemo maščobo, ne preveč in dodamo moko. Malo jo popražimo, dodamo na zelo drobno sesekljan česen in kar naribano čebulo (ali pa na zelo drobno sesekljano) in skupaj zelo malo popražimo. Ne sme se vam zažgati.

Dodamo mleto papriko, dobro premešamo in dodamo še pretlačen fižol. Mešamo, dodamo še liste lovorja in sproti dolivamo juho. Spet moramo dobro premešati, da se okusi prepojijo. Po vašem okusu še dosolite ali popoprajte.

Zdaj pa pride na vrsto še fižol, ki ste ga prej shranili. Dodajte ga juhi, premešajte in kuhajte še cca 10 -15 minut.

Tisti, ki še nimajo vsega dosti, si lahko dodajo še malo kisle smetane, ampak samo v svoj krožnik. Postrežemo lahko z popečenimi kruhovimi rezinami. Pa DOBER TEK!

Se lahko pridružim? No, pa ne, bom si pa svojo skuhala!

Kremna brokoli juha

Brokoli je izjemno zdrava zelenjava. Polna vitaminov, mineralov, rudnin in še česa. Zdravniki ga zelo priporočajo raznovrstnim bolnikom, predvsem tistim, ki imajo probleme z želodcem, z rakom in še s čim.

Ena izmed brokolijevih jedi je tudi kremna brokoli juha. Z dodatki je odličnega okusa tekne kadarkoli in postrežete jo lahko kadarkoli in komurkoli.

Za 4 osebe približno potrebujemo:Kremna brokoli juha

  • Brokoli – cca ½ kg

  • Vodo – cca 1l

  • Krompir – 1 srednje veliki gomolj

  • Skuto – dobre 4 žlice – ne preveč mastne

  • Olje – cca 2 žlici – najboljše je oljčno

  • Čebulo – 1 kom

  • Sol, mleti poper

Najprej krompir olupimo in ga narežemo na kocke. Čebulo prav tako olupimo in na drobno sesekljamo. Brokoli operemo, natrgamo na cvetove, trdi del brokolija pa narežemo na manjše kocke.

Na segretem, a ne preveč vročem olju pražimo čebulo. Ko postekleni, dodamo krompir in brokoli, premešamo in dolijemo vodo. Premešamo in pokrito kuhamo cca 20 minut.

Ko je juha kuhana jo zmešamo z paličnim mešalnikom.

Dodamo še skuto, solimo in popramo ter dobro premešamo. Postrežemo.

Če bi želeli juho še okrasiti, potem predno brokoli razrežemo, prihranite kakšen njegov cvet, ki ga lahko daste zdaj na sredino krožnika.

Dober dan zdravje!

Hladna korenčkova juha

Hladna korenčkova juha, le kaj naj rečem o njej? Da je odlična izbira za vroče poletne dni, da je polna vitaminov, da je zelo enostavna za pripravo, da vam bodo za njo hvaležni vsi ljubitelji korenja in še in še bi se našlo. Kaj še čakate, pojdite rajši na delo.

Za 4 osebe približno potrebujete:Hladna korenčkova juha

  • Korenje – cca 600 g

  • Čebulo – 1 glavo

  • Surovo maslo – cca 1 žlico

  • Sladkor – cca 2 žlički

  • Naribanega ingverja – cca 1 žlico

  • Zelenjavne juhe – cca 1 l

  • Kislo smetano – cca 150 g

  • Sok ene limete

  • Nekaj listov koriandra

Naprej korenje dobro operite in ga narežite na koleščka. Čebulo prav tako olupite, zrežite na kocke in jo podušite v maslu. Dodajte narezano korenje, ingver in sladkor. Dobro premešajte in vse skupaj še malo podušite. Prilijte zelenjavno juho in počasi kuhajte še cca 15 minut.

Kuhano juho ohladite, vsebino zmečkajte in jo pretlačite skozi cedilo (Malo se potrudite, saj bo šlo). Ko ste vso zelenjavo pretlačili ji dodajte kislo smetano. Premešajte in dodajte sok limete, po okusu solite in popoprajte. Dobro premešajte in juho postavite na hladno. Ko je ohlajena – po vašem okusu – jo okrasite z koriandrovim listom in jo ponudite. PA DOBER TEK!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se