Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom

Prihaja čas, ko bo za kosilo ali večerjo čisto dovolj, če je na mizi velika skleda solate. Pa naj bo kakršna koli. Zame so najboljše tiste solate, katere so kombinirane z različnimi živili. Ena izmed takšnih solat je tudi  ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom. Ta vas bo nasitila in oskrbela z mnogimi zdravimi elementi.

Za pripravo potrebujem:Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom

  • Ješprenj – cca 1 skodelica
  • Stročji fižol – cca ½ kg
  • Češnjev paradižnik – ½ kg
  • Čebulo – 1 kom
  • Feta sir – cca 200 g
  • Mlado rukolo – večji šopek
  • Česen v prahu – ½ žličke
  • Kis (jabolčni ali kateri drugi)
  • Olje (olivno ali bučno)
  • Gorčico – 1 žlico
  • Sol
  • Poper

Mladi stročji fižol operem in ga dam kuhat v malo osoljeno vodo. Kuhanega (a še vedno čvrstega) dam na cedilko, da se dobro odcedi  in  ohladi. Ohlajenega prerežem na pol in ga dam v skledo.

Prav tako v slani vodi skuham ješprenj (po navodilih na embalaži). Tudi kuhan ješprenj vsujem na cedilko in ga pustim, da se odcedi in ohladi.

Češnjev paradižnik operem, razpolovim in dodam v skledo. V skledo dodam še na tanko narezano čebulo in na kocke narezano feto.

V skodelici dobro  premešam kis, olje, gorčico, sol, poper in česen v prahu. S tem prelivom prelijem sestavine in premešam. Na zadnje dodam še rukolo in še enkrat narahlo premešam.

Tako, ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom je pripravljena. Lahko jo ponudimo takoj, mogoče pa bo celo okusnejša, če bo predenj jo postrežemo »počivala« kakšno uro. Saj veste, okusi se morajo povezati. Res pa je, da vam v tem primeru svetujem, da rukolo vmešate tik pred strežbo.

Naj vam tekne!

P.s.

Ali ste vedeli, da je ješprenj oluščen ječmen? Nič zato, če niste, pomembno pa je, da veste, da je to zelo zdravo in uporabno živilo, saj vsebuje veliko mineralov in vitaminov. Če uporabite malo domišljije lahko iz njega pripravite veliko okusnih jedi. Najbolj poznana jed iz ješprenja je sigurno ričet, ki se lahko pripravlja z suhim mesom, lahko pa ga pripravite tudi brez mesa.

Krompirjeva solata z majoneznim prelivom

Krompirjeva solata z majoneznim prelivom je  ena izmed alternativ klasični krompirjevi solati. Meni osebno je okus zelo dober, vendar jo zaradi maščob, ki jih vsebuje majoneza, le redko pripravljam na takšen način.

Za pripravo potrebujem:Krompirjeva solato z majoneznim prelivom

(za cca 4-5 ljudi)

–        Krompir – cca 1,5 kg

–        Čebulo (odlična je rdeča ali šalotka)

–        Vodo

–        Majonezni solatni preliv

Krompir dobro operem in ga skuham do mehkega. Napol ohlajenega olupim in ga narežem na tanke rezine. Dodam mu na tanko narezano čebulo.

Vse skupaj prelijem z majoneznim prelivom, dobro premešam, po potrebi še solim in solata je pripravljena.

Krompirjeva solata z majoneznim prelivom se odlično poda k različnemu pečenemu mesu, ocvrtim jedem in jedem iz žara.

Naj vam tekne!

Jogurtov solatni preliv

Jogurtov solatni preliv je eden izmed najbolj zdravih in okusnih solatnih prelivov. Jaz ga veliko uporabljam skoraj pri vseh solatah.

Za pripravo potrebujem: Jogurtov solatni preliv

–         Navadni jogurt – cca 300 g

–         Olivno olje – cca 2 žlici (olje lahko tudi izpustite)

–         Drobnjak ali peteršilj – mali šopek

–         Limonin sok – 1 žlica

–         Sol, poper

Jogurt, olje in limonin sok  premešam, dodam še sesekljani drobnjak ali peteršilj, ter malo soli in popra. Dobro premešan jogurtov solatni preliv  prelijem po solati in  jo premešam.  Solato takoj postrežem.   DOBER TEK ŽELIM!

Preprosti solatni preliv

Preprosti solatni preliv je preprosto dober in najbolj pogosto uporabljen v našem gospodinjstvu. Z njim lahko prelijemo vse vrste solat.

Sestavljen je iz:

–         Olja

–         Kisa

–         Soli

–         Česna – lahko ga tudi izpustite

Solato najprej solim, prilijem olje in kis. Dodam še sesekljan česen. Vse skupaj premešam in solata je gotova.

Nasvet:

–         Z količino olja sem  vedno previdna, nikoli ne pretiravam z njim. Uporabljam olivnega, pogosto pa tudi bučnega;

–         Kis najrajši uporabljam jabolčni, po možnosti pripravljen doma. Všeč mi je tudi zeliščni ali balzamični. Če je kis zelo močan, dodam malo vode.

–         Česen pogosto uporabljam pri pripravi solat, predvsem ne sme manjkati v zelenih solatah.

Šopska solata

Šopska solata je izjemna v vseh letnih časih, še posebno poleti.

Za pripravo potrebujem (cca 4 osebe):Šopska solata

–         Papriko – 2 kom

–         Paradižnik – 2 velika

–         Čebulo –  1 – 2 kom

–         Kumaro – 1 kom

–         Ovčji sir – cca 100 g

–         Olje – 1 žlica

–         Zeliščni kis – po okusu

–         Sol

Vso zelenjavo dobro operem in očistim. Papriko, kumaro, paradižnik in čebulo narežem na kocke, ovčji sir pa naribam.

Narezano zelenjavo dam v posodo, posolim, prilijem olje in kis. Dobro premešam, zelenjavo presujem na servirni krožnik in jo posujem z naribanim sirom. Takoj postrežem.

Šopska solata je okusna in hitro pripravljena solata, ki se odlično poda k jedem na žaru ali drugemu pečenemu mesu. DOBER TEK ŽELIM!

Nasvet:

– Če imate radi pekoče, lahko dodate malo pekočega feferona.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 6
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se