Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Ribja kremna juha

Ribja kremna juha vas bo okrepčala in nasitila. Priprava ni preveč zahtevna. Juha je zelo hranljiva, odličnega okusa, polna vitaminom in prepričana sem, da če imate vsaj malo radi okus po ribi, je to pravi recept za vas.

Za 4 – 6 oseb približno potrebujete:Ribja kremna juha

  • File soma – cca 450 – 500g (lahko je tudi kakšna morska riba)

  • Korenček – 2 – 3 kom

  • Šampinjone – cca 150 g

  • Por – (beli del)

  • Bučke – 2 malo večji mladi bučki

  • Juho – 1,2 l (zelenjavno, kar iz kocke)

  • Paradižnikov pire – 2 – 3 žlici

  • Moko – 1 ne preveč polna žlica

  • Smetano za kuhanje – 1,5 dl

  • Olje – cca 3 žlice

  • Mešanico začimb, poper

Bučke, por in korenček očistimo in narežemo na kocke, šampinjone pa na lističe.

Na olju popečemo korenček in por, dodamo šampinjone in bučke in jih prav tako popečemo.

Prilijemo juho, dodamo ribo in kuhamo tako dolgo, da je zelenjava kuhana.

Juho precedimo, zelenjavi in ribi dodamo malo tekočine (juhe iz lonca) in pretlačimo. Vse skupaj vrnemo nazaj v lonec. Dobro premešamo, poizkusimo in po potrebi dodamo mešanico začimb ter poper. Še enkrat dobro premešamo in kuhamo še 5 minut.

Skupaj zmešamo moko, smetano in paradižnikov pire, ter zmes dodamo juhi. Še zadnjič dobro premešamo in juho nalijemo na krožnike. Juho lahko oplemenitite z zlato popečenimi kruhovimi kockami, ali pa kar z popečenim kruhkom in sirom.

Ribja kremna juha bo kot predjed  zadovoljila še  tako zahtevne  goste. Pa naj uživajo!

Paradižnikova juha

Javno priznam: SEM ODVISNIK – PARADIŽNIKOV, seveda! Ne rečejo mu zaman, da je rajski sadež. Zame je paradižnik najljubša zelenjava in čisto brez problema ga jem vsaj trikrat na dan in še vmes. Ampak tistega z domačega vrta, ne tistega plastičnega, ki je takšen, kot bi bil prelakiran. Res je, da ga zato ne jem celo leto, ampak, ko pa je sezona paradižnika, si dam duška. Če se vrežem v prst, mi ven pogleda paradižnik! Ja, hec mora biti… Pripravljam ga na vse možne načine, ena izmed ljubih jedi je zame prav gotovo paradižnikova juha. Poleti in pozimi. (no pozimi priznam, da si skuham kdaj pa kdaj tudi tisto iz vrečke, če ne gre drugače)

Pa gremo na pripravo sveže paradižnikove juhe.

Za od 4 do 6 ljudi rabimo približno:Paradižnikova juha

  • Sveži paradižnik – cca od 500 – 600 g

  • Korenček – 2-3

  • Por – cca ½ pora

  • Zeleno – cca 150 g

  • Čebulo – 1 večjo glavo

  • Paradižnikov pire – do 2 ne preveč polni žlici

  • Maslo – cca 60 g (lahko tudi olje)

  • Sladka smetana – 1,5 dl

  • Goveja juha – cca 1,5 l (lahko iz jušne kocke)

  • Mešanica začimb (ne preveč)

  • Poper

  • Listi zelene – malo, narezanih na drobno

Zavrite malo slano vodo in v njej na hitro blanširajte (potopite v vrelo vodo) paradižnike. Poberite jih iz vode, pustite jih, da se najprej ohladijo, potem pa jih narežete na manjše kocke. Če bi rezali vroče, obstaja velika možnost, da se opečete (govorim iz lastnih izkušen).

Čebulo in por narežite na kocke in ju na mehkem maslu rahlo prepražite.

Dodajte zeleno, korenček in paradižnik ter vse skupaj malo popecite. Če je potrebno, malo prilivajte vode, da se vam ne bo kaj zažgalo.

Zdušeno (malo sesedeno) zelenjavo zalijte z juho, dodajte paradižnikov pire in začinite po vašem okusu. Kuhajte do mehkega.

Kuhano juho precedite, zelenjavo zmečkajte (palični mešalec zelo pomaga) in jo vrnite nazaj v juho. Zabelite še z smetano, premešajte in paradižnikova juha je gotova. Na krožnik (ali v skodelice) nalito juho okrasite še z narezanimi listi zelene.

Lahko pa v takšno juho daste tudi pest na maslu popečenih kruhovih kock. No, zdaj pa že začnite jesti, sline se že cedijo… Naj vam TEKNE!!!

Zelenjavna kremna juha

Še ena poletna dobrota! Ko je na razpolago veliko sveže sezonske zelenjave, si lahko vsak trenutek skuhamo nekaj zdravega, dobrega in lahkega. To lahko seveda naredimo tudi v hladnejših dnevih, ampak z uvoženo, oziroma zmrznjeno zelenjavo. Takšna zelenjavna kremna juha vas bo zelo osvežila in za poleti je lahko to čisto samostojen obrok.

Za 4 osebe potrebujete:Zelenjavna kremna juha

  • Korenček – 2 kom

  • Bučka – 1 ne preveč velika

  • Krompir – 1 gomolj

  • Zelena – 0d 50 – 70 g

  • Juha (lahko iz goveje kocke) – 1l

  • Sladka smetana – cca 1 dl

  • Sesekljan peteršilj- malo

  • olje – cca od 3 do 4 žlice

  • mešanica začimb, poper

Korenček in zeleno očistite in na drobno naribajte, krompir in bučko prav tako očistite in narežite na kocke.

Na olju najprej popecite zeleno in korenček. Dodajte bučko in krompir. Dobro premešajte in počasi dušite, da zelenjava usahne. Če je potrebno, sproti dolivajte malo vode.

Ko je zelenjava že na pol podušena, jo zalijte z govejo juho, dobro premešajte in kuhajte na ne preveč močnem ognju. Večkrat preverite trdoto zelenjave in ko je le ta kuhana, jo vzamemo iz juhe, jo zmečkajte in takoj vrnete v juho. Postopoma dodajajte začimbe (da ne bo juha preslana), premešajte in malo še pokuhajte.

Tik pred koncem še prilijemo smetano in dodamo sesekljan svež peteršilj. Juho takoj postrežemo. Zraven se odlično podajo popečene kruhove kocke. Pa DOBER TEK!

Zelenjavna kremna juha vas bo dodobra okrepila, po njej se boste počutili super in prepričana sem, da jo boste še skuhali. Želodec vam bo hvaležen!

Kremna porova juha

Kremna porova juha bo odlično nadomestilo za navadno porovo juho.

Poizkusite!

Za 4 osebe potrebujemo:Kremna porova juha

  • Por – 3 kom (bele dele pora)

  • Olje – cca 5 dag (olivno, če ga imate)

  • Sladkor – ščepec

  • Moko – cca 1-2 žlice

  • Krompir – 2 gomolja

  • Jajce – 1 kom

  • Sol, poper

  • Kruh – 15- 20 dag (najboljši je 1 dan star)

  • Olje za cvrtje

  • Juho za zalivanje – cca 1,2 l (iz kocke, lahko zalijete tudi z vodo)

Najprej por očistite in ga narežete na kolobarje.

Na olju zarumenite sladkor (ne smete ga zažgati), dodajte narezan por. Najprej ga malo popražite, nato prilijte malo vode, premešajte in ga še malo podušite.

Ko tekočina izhlapi, vse skupaj potresite z moko, še malo popražite in zalijete z juho. Dobro premešajte.

Juhi dodajte na kocke narezan krompir. Dodajte sol in malo popra, dobro premešajte in kuhajte tako dolgo, da bo krompir kuhan.

Ko je juha kuhana, nekaj krompirja zmečkajte, da bo juha bolj gosta in kremasta.

Kruh narežemo na kocke, ga povaljamo v razžvrkljanem jajcu in ga ocvremo na vroči maščobi. Ponudite ga porovi juhi.

Juho lahko oplemenitite z različnimi dodatki, kot so: kisla smetana, žlica naribanega sira, naribani muškatni orešček, koščki prekajenega mesa ….

Imate dovolj predlogov?

Kremna krompirjeva juha

Še ena zelo preprosta, poceni, hitro narejena in enostavno odlična juha je krompirjeva kremna juha. Lahko jo postrežemo kot toplo predjed, če pa jo naredimo malo bolj gosto je pa lahko že kar odlična priloga k kakšnim hrenovkam ali pa h kuhani govedini. O tem kdaj drugič.

Za 4 osebe potrebujemo:Kremna krompirjeva juha

  • Krompir – cca 500g (vzemite kašaste vrste krompirja , takšnega, ki se rad razkuha)

  • Juho – slabe ½ l – (lahko je zelenjavna iz kocke)

  • Por – 1 steblo – (beli del pora)

  • Olje – malo

  • Kisla smetana – 1 lonček

  • Sveži sir z zelišči – ali pa kakšen drugi sir in ne pretiravajte z količino

  • Lovorjev list – 1list – (vam povem, bo hudo dišalo)

  • Curry – 1 žlička

  • Sol, poper

Krompir najprej olupimo, dobro operemo, ga narežemo in damo kuhati v toliko vrele vode, da ne bo kukal iz nje. Vodo rahlo osolimo in ji dodamo lovorjev list. Ko je krompir kuhan, ga cca polovico vzamemo iz vode in ga pretlačimo. Lovorjev list odstranimo iz krompirja.

Na olju (če je mogoče, vzamete olivnega) popecite na kolobarje narezan por. Potresite ga z curryem. Zalijte z juho, premešajte in kuhajte še cca 15 minut.

Takšni juhi potem dodamo še pretlačen krompir (po domače –zmečkan) in krompir v kosih. Dobro premešamo, dodamo še kislo smetano, sir, začinimo, popopramo in še zadnjič dobro premešamo. Medtem pa že kličemo jedce za mizo (no, to je pri nas »ta težji del« kuhe).

Če vam gostota juhe ne ustreza, še vedno lahko popravite. Če je pregosta, dodajte malo tiste vode, v katerem se je kuhal krompir, če pa je juha preredka, pa lahko pretlačite še malo več krompirja. Bodite sam svoj mojster.

Ste toliko drzni, da na koncu, vsakemu jedcu, (otroke izpustite) na krožnik položite še 1 – 2 popraženi slanini (ali pa vratovini)? Če niste, pa jim privoščite vsak nekaj končkov prepraženih kruhovih kockic (to pa je tudi za otroke). Njami, mami…

Da ne pozabim, samo še  DOBER TEK  vam želim!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se