Dobro testo za pico je pred pogoj, da bo pica uspela. Zelo pomembno je, da imate kvalitetno moko in kvaliteten kvas. Seveda pa brez dobrega in hitrega gnetenja testa, tudi ne bo šlo. Za uspeh je pomembno tudi to, da imajo vse sestavine enako, sobno temperaturo.
Morda prvo testo ne bo ravno takšno, kot bi si ga želeli, a verjemite, da vaja dela mojstra.
Za pripravo kvašenega testa (za cca 2 pici) potrebujem:
• Kvalitetno moko – cca 200 g
• Svež kvas – cca 10 g
• Mlačno vode – cca 1,3 dl
• Olivno (ali navadno) olje – cca 1 žlico
• Malo soli
Najprej dam kvas v malo posodico in ga premešam z malo tople vode. Vse skupaj malo premešam in pustim da kvas malo vzhaja – cca 10 minut.
Medtem moko presejem v skledo in na sredini naredim malo jamico, v katero vlijem že vzhajani kvas. Moko malo posolim, vendar pazim, da ne solim kvasa. S prsti pričnem kvas mešati z moko. Postopoma dodam še ostalo vodo in olje.
Ko sem v grobem vse skupaj premešala, dam zmes na desko.
Vse skupaj hitro in temeljito pregnetem v voljno in mehko testo. Če je testo presuho, dodam še malo vode, če pa je preveč lepljivo, potem pa dodam še malo moke. Ko se testo ne prijema več na roke je pripravljeno za vzhajanje.
Pripravljeno testo dam v skledo in ga pokrijem z folijo. Skledo postavim na toplo, kjer ni prepiha.
Ko je testo enkrat večje, ga narahlo še enkrat pregnetem, malo raztegnem in položim na pekač. Prste si čisto malo na oljim in testo enakomerno porazdelim po pekaču.
Seveda, če delam testo za več pic hkrati, potem testo pregnetem, razdelim na kepe in vsako kepo posebej na tanko (cca 0,5 mm) raztegnem po pekaču. Rob testa je vedno malo debelejši, da nadev ne izteče ven.
Na koncu testo še nadevam z poljubnim nadevom. Pečem ga na 250 st.C in to cca 12-15 minut, skratka rob pice mora biti zlato rjav. Če jo boste pekli predolgo, bo pica suha in trda.
Opomba:
Kot sem že zgoraj omenila, vaja dela mojstra. Večkrat jo boste pekli, bolj bo po vašem okusu. Ljudje smo različni, zato je tudi okusov več. Eni imamo radi, da je testo tanko in nadev debelejši, drugi pa ravno obratno.
Tudi oblika pekača ni najbolj pomembna. Če nimate ravno posebnega pekača za pice, pač vzamete katerega izmed tistih, ki jih imate. Nič ni narobe, če je pica štiri oglata.
Najbolje je, da si jo pripravite tako, kot bo vam všeč. Pa dober tek želim!
Dodaj odgovor