Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Domači kruh brez gnetenja

Tudi vi obožujete vonj po sveže pečenem kruhu? Potem si ga pričarajte kar doma. Nič hudega, če nimate izkušenj iz peke kruha. Kajti po tem receptu, ki mi ga je prišepnila soseda, lahko speče kruh čisto vsak.

To je domači kruh brez gnetenja. Ja, tudi to obstaja. Sama imam iz peke že kar nekaj izkušen, vendar še nisem pekla kruha, katerega testa ne bi bilo potrebno res dobro premesiti.

Za pripravo potrebujem:Domač kruh brez gnetenja

  • belo moko – 40 dag
  • pol kocke svežega kvasa (ali ½ žličke suhega kvasa)
  • vodo – 330 ml
  • sladkor – ½ žličke
  • sol – 1 žlička

Najprej sem dala vzhajati kvas. V malo vode sem razdrobila kvas, mu dodala malo sladkorja in čisto malo moke (da kvas hitreje vzhaja) ter postavila na toplo.

V skledo sem dala presejano moko in sol. Z vilico sem malo premešala, da se sol lepo porazdeli. Dodala sem še vzhajani kvas ter ostalo vodo.

Vse skupaj sem s kuhalnico dobro premešala. Tako pripravljeno kruhovo maso, sem pokrila z folijo in pustila (največkrat čez noč), da je testo vzhajalo. Testo naj bi vzhajalo od 12 – 18 ur.

Po tem času sem najprej segrela pečico na 230°C in v njej segrevala  pekač s pokrovom približno 30 minut.

Medtem časom sem dala testo na kar precej pomokano mizo in ga oblikovala v hlebec (naj vas ne moti, ker je testo precej pacasto, le roke si večkrat pomočite v moko). Hlebec sem pokrila z folijo in ga pustila počivati 30 minut.

Segret pekač vzamem iz pečice, previdno odkrijem in testo dam v segret pekač, ga pokrijem in  dam v pečico za 30 minut. Po tem času sem pekač odkrila in pekla še 15 minut.

Kruh vzamem iz pečice in ga dam hladit na rešetko.

Tako pripravljen kruh je izredno hrustljav in ješ lahko kar samega. Lahko pa ga seveda namažeš ali pa nanj naložiš karkoli.

Domači kruh brez gnetenja vas bo sigurno navdušil. Uživajte v pripravi svojega najljubšega kruha:

Nasvet:

  • Namesto svežega kvasa lahko vzamete tudi suh kvas. Suh kvas potrosite po že soljeni moki in ga predhodno ne vzhajate. V tem primeru ne dodajam sladkorja;
  • Predno pustite kruh vzhajati, ga s kuhalnico dobro premesite, kajti v nasprotnem primeru, se lahko zgodi, da bo po sredini hlebca še kakšen kupček moke, ali pa bo ena stran kruha bolj slana kot druga;
  • Kruh lahko spečete v katerikoli posodi s pokrovom, ki jo lahko postavite v vročo pečico. Ko boste segreti pekač jemali iz pečice in ga boste odprli, morate zelo paziti, da se ne opečete. V pokritem pekaču se nahaja vroča para.
  • Del moke lahko zamenjate s katerokoli drugo moko. Prav tako lahko testu dodajate sestavine po vašem okusu…olive, rožmarin, suhe paradižnike in baziliko, sir in na kocke narezano slanino…itd.

Sorodni recepti:

Ajdov kruh z orehi

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se