Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Krompirjevi njoki

Vem, rekli boste, da so krompirjevi njoki  dobri tudi tisti, ki jih lahko kupite v trgovini. Povem vam, tako sem mislila tako tudi jaz, dokler jih nisem prvič naredila sama. Ni primerjave, od takrat naprej »tistih plastičnih”  iz trgovine ne jem več.

Priprava nam vzame res malo več časa, a se izplača. Ko boste imeli z pripravo že malo več izkušenj, se bo čas priprave razpolovil.  Lahko pa mirno v pripravo vključite še ostale člane družine, boste videli, bo prav zabavno.

Sestavine in način priprave za krompirjevih njokov so enake, kot pri krompirjevih svaljkih, le da so njoki drugačne oblike.

Za 4 osebe potrebujete:Krompirjevi njoki

  • Krompir – cca 1 kg (8 srednje velike krompirje)

  • Moko – cca  35 – 40dag (naj bo pol moke ostre)

  • Jajce – 2

  • Maslo – košček

  • maščoba – nekaj žlic

  • čebula – 1 kom (namesto čebule lahko svaljke potresemo z praženimi drobtinami, vendar v tem primeru vzamemo, na mesto navadne maščobe, nekaj masla)

Najprej krompir (krompir naj bo takšen, ki je dober za pripravo krompirjevega testa) operemo in skuhamo. Paziti moramo, da se ne razkuha, ker boste potem imeli probleme z izdelavo testa. Kuhani krompir  olupimo in stisnemo z stiskalnico za stiskanje krompirja. Takšnemu krompirju dodamo maslo, ga malo zgnetemo in takoj dodamo moko, jajce in sol. Vse skupaj zgnetemo v voljno testo (naj ne bo grudic). Zelo pomembno je, da to naredimo zelo hitro, ker bo v nasprotnem primeru, testo postajalo mehko in z njim bo težko lepo narediti njoke. Ko je testo dovolj gladko, ga narežemo na več delov. Vse dele pokrijemo z krpo, da se na površju testa ne naredi skorjica. Posamezne dele posamezno jemljemo izpod prta in iz vsakega posebej z rokami naredimo tanek in dolg svaljek. Svaljek narežemo na končke, dolge cca 2 cm (če jih boste rezali z nožem, ga večkrat namočite v moko, da se testo ne bo prijemalo na nož). Odlagamo jih na malo pomokano površino. Takoj jih zakuhamo v vrelo, malo osoljeno vodo. Premešamo in ko splavajo na površje, jih kuhamo še 2 do 3 minute. S penavko jih poberemo iz vrele vode in jih na hitro polijemo z mrzlo vodo, da se ne sprimejo. Damo jih v posodo, v kateri smo na maslu prepražili drobtine (odlični so tudi, če jih zabelimo z prepraženo čebulo). Dobro premešamo. Tako pripravljene lahko ponudimo z raznimi omakami, mesnimi jedmi in solatami. Tako, kosilo je pripravljeno, vi pa ste tudi najbrž že lačni. Pa DOBER TEK!

 

Sorodni recepti:

Pečen krompir z nadevom
Krompir v oblicah
Pečene krompirjeve polovičke
Kostanjevi njoki z žajbljem

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se