Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Paradižnikova juha

Javno priznam: SEM ODVISNIK – PARADIŽNIKOV, seveda! Ne rečejo mu zaman, da je rajski sadež. Zame je paradižnik najljubša zelenjava in čisto brez problema ga jem vsaj trikrat na dan in še vmes. Ampak tistega z domačega vrta, ne tistega plastičnega, ki je takšen, kot bi bil prelakiran. Res je, da ga zato ne jem celo leto, ampak, ko pa je sezona paradižnika, si dam duška. Če se vrežem v prst, mi ven pogleda paradižnik! Ja, hec mora biti… Pripravljam ga na vse možne načine, ena izmed ljubih jedi je zame prav gotovo paradižnikova juha. Poleti in pozimi. (no pozimi priznam, da si skuham kdaj pa kdaj tudi tisto iz vrečke, če ne gre drugače)

Pa gremo na pripravo sveže paradižnikove juhe.

Za od 4 do 6 ljudi rabimo približno:Paradižnikova juha

  • Sveži paradižnik – cca od 500 – 600 g

  • Korenček – 2-3

  • Por – cca ½ pora

  • Zeleno – cca 150 g

  • Čebulo – 1 večjo glavo

  • Paradižnikov pire – do 2 ne preveč polni žlici

  • Maslo – cca 60 g (lahko tudi olje)

  • Sladka smetana – 1,5 dl

  • Goveja juha – cca 1,5 l (lahko iz jušne kocke)

  • Mešanica začimb (ne preveč)

  • Poper

  • Listi zelene – malo, narezanih na drobno

Zavrite malo slano vodo in v njej na hitro blanširajte (potopite v vrelo vodo) paradižnike. Poberite jih iz vode, pustite jih, da se najprej ohladijo, potem pa jih narežete na manjše kocke. Če bi rezali vroče, obstaja velika možnost, da se opečete (govorim iz lastnih izkušen).

Čebulo in por narežite na kocke in ju na mehkem maslu rahlo prepražite.

Dodajte zeleno, korenček in paradižnik ter vse skupaj malo popecite. Če je potrebno, malo prilivajte vode, da se vam ne bo kaj zažgalo.

Zdušeno (malo sesedeno) zelenjavo zalijte z juho, dodajte paradižnikov pire in začinite po vašem okusu. Kuhajte do mehkega.

Kuhano juho precedite, zelenjavo zmečkajte (palični mešalec zelo pomaga) in jo vrnite nazaj v juho. Zabelite še z smetano, premešajte in paradižnikova juha je gotova. Na krožnik (ali v skodelice) nalito juho okrasite še z narezanimi listi zelene.

Lahko pa v takšno juho daste tudi pest na maslu popečenih kruhovih kock. No, zdaj pa že začnite jesti, sline se že cedijo… Naj vam TEKNE!!!

Sorodni recepti:

Piščančja juha z širokimi rezanci
Čičerika s paradižnikom
Ocvrtki iz bučk
Smoothie z paradižnikom

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se