Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Gobova juha z ajdovo kašo

Imate nekaj nasušenih gob?  Bi jedli nasitno in okusno juho? Potem bo odlična izbira gobova  juha z ajdovo kašo. Ta stara slovenska jed vas bo do dobra segrela in nasitila.

A gremo za štedilnik?

Za 4 osebe potrebujete:Gobova juha

  • Suhe gobe – cca 6 dag (lahko tudi uporabite sveže (cca 50dag)

  • Ajdovo kašo – cca 5 dag

  • Vodo – 1,5 l (še boljša je juha – iz kocke)

  • Lovorjev list – 1 list

  • Kislo smetano – cca 2 dl

  • Moko – 1 žlico

  • Sol, poper

Gobe namočimo v vodo, jih ožmemo in jih damo kuhati v vrelo vodo. Dodamo lovorjev list in še malo pokuhamo.

Dodamo dobro oprano ajdovo kašo . Ko je kaša dovolj mehka, dodamo podmet iz kisle smetane in moke.

Dobro premešamo, solimo in popopramo. Kuhamo še nekaj minut, da se moka pokuha. In že vabimo za mizo. Pa DOBER TEK!

Gobova juha se lahko enako pripravi tudi iz svežih gob, s to razliko, da sveže gobe narežemo kar direkt v vodo.

Preprosta juha iz fižola

Vam je od včeraj ostalo malo kuhanega fižola in fižolovke (voda, v kateri se je kuhal fižol), ali pa imate na zalogi nekaj konzerv kuhanega fižola. ? Potem bo preprosta juha iz fižola prava izbira.

Če pa imate surov fižol, potem ga morate eno noč pred kuhanjem namočiti v vodo, ker se potem fižol veliko prej skuha.

Za fižolovo juho rabimo:Juha iz fižola

  • Fižolovke – cca 1l (če nimate dovolj fižolovke, dolijte malo zelenjavne juhe iz kocke ali pa kar vodo)

  • Fižol – cca 300g (če ga nimaš od prejšnjega dne, uporabi konzerviranega)

  • Kisla smetana – 1 žlica

  • Moka – malo

  • Lovorjev list

  • Sol, poper

Fižolovko in fižol damo v lonec in večina fižola zmečkamo z paličnim mešalnikom (če ga nimamo, fižol zmečkamo kako drugače). Ko fižolova juha zavre, jo solimo, popopramo in ji dodamo lovorjev list. Kislo smetano razžvrkljamo in ji primešamo malo moke. Z zmesjo zgostimo in zboljšamo fižolovo juho, vendar jed ne sme biti pregosta. Tako, smetano dodajte po občutku.

Če želimo, da je juha iz fižola  še bolj nasitna, ji lahko dodamo malo na kocke narezane in prepražene slanine, ali pa na kocke narezan in popražen kruh. Ne more škoditi! Pa DOBER TEK!

Juha iz fižola malo drugače

Bi danes jedli nekaj brezmesnega, a vseeno nasitnega? Bi lahko bilo to nekaj na »žlico«? Potem si lahko privoščite fižolovo juho. Juha iz fižola vas bo sigurno nasitila, ogrela in vam dala novih moči, čeprav meso še mino juhe ni šlo.

Za moj najljubši recept fižolove juhe potrebujete (za 4 osebe): Juha iz fižola

  • Rdeči fižol – slabega ½ kg (lahko tistega iz konzerve

  • Olje – cca 3 žlice

  • Čebulo – košček samo

  • Moko – slabe 2 žlice

  • Lovorjev list

  • Peteršilj – vejico do dve (in ne ga sekljati)

  • Limonine lupine – košček

  • Riž ali široke rezance – 5 dag

  • Sol, poper

Če vam povem po pravici, jaz vedno uporabim fižol iz konzerve, ker je juha bistveno prej pripravljena. Res pa je, da sem previdna pri izbiri fižolovih konzerv, ker meni osebno ni vsak fižol dober. Izberem take konzerve, v katerih je tudi fižolovka okusna, ne samo fižol.

Takole, fižol iz konzerve vsujemo v posodo in ga pretlačimo (lahko s paličnim mešalnikom). Fižolovko prej odlijemo iz fižola in jo prihranimo.

Nato segrejemo maščobo, dodamo čebulo, premešamo in takoj dodamo moko. Malo še popražimo in takšno prežganje zalijemo z malo mrzle vode, da se lepše razpusti in ga zlijemo k fižolu (če vam je lažje, pa lahko prežganje tudi pretlačite skozi cedilo).

Fižolu zdaj prilijemo fižolovko in če jo je premalo, dolijemo še vroče vode. Količina tekočine je odvisna od tega, kako gosto juho bi radi.

Juho dobro premešamo, dodamo lovorjev list, peteršilj in malo limonine lupine. Posolimo in popopramo. Zdaj se morate samo še odločiti, kaj boste zakuhali v juho. Riž ali testenine, oboje bo dobro. Juho med kuhanjem večkrat premešajte in kuhajte, dokler niso testenine (ali riž) kuhane. Zdaj lahko iz juhe odstranite lovorjev list in vejico peteršilja in fižolovo juho postavite na mizo.

Če ste ljubitelji tudi paradižnika, bo dušen in pretlačen paradižnik v fižolovi juhi, zelo dobrodošel dodatek. Dodamo ga kar med kuhanjem juhe.

Takšna juha je lahko čisto samostojen obrok, če pa imate pri roki še kakšno sladico, toliko bolje. Pa dober tek.

Česnova juha

Česnova juha je enostavna za pripravo,  tudi če ste čisti začetnik v kuhanju. Priprava je preprosta, hitra in rezultat je prav okusen. Nekaterim ne odgovarja vonj, bojijo se slabega zadaha. Pa saj ste juho skuhali tudi za svojega partnerja, a ne? Si pa skupaj umijta še zobe, velja?

Škoda bi bilo, da bi se odrekli tako zdravi juhi! Saj poznate pregovor: da ima česen močnejšo moč zdravljenja kot devet zdravnikov!

Za 4 osebe rabimo:Česnova juha

  • Česen – 1 večja glava

  • Krompir – 2 večja gomolja

  • Zelenjavna juha – cca 1l (lahko je iz kocke)

  • Rumenjak – 2

  • Por – 1 kom (beli del)

  • Oljčno olje – 1 žlica

  • Kisla smetana – cca 3 žlice

  • Mleta kumina – ščepec

  • Sol, poper – mleti

    popečeni kruhki

Glavo česna razdelimo na stroke in neolupljene na olju malo popečemo. Ko se stroki česna začnejo mehčati, jih vzamemo iz ponve, jih olupimo in damo v vrelo juho.

Por narežemo na kolobarje, in ga prepražimo na olju. Dodamo ga v juho, skupaj z na kocke narezanim krompirjem. Dobro premešamo in dodamo kumino, solimo, popopramo in kuhamo cca 20 minut.

Nato kuhano juho prelijemo v primerno posodo, kjer jo dodobra zmečkamo z paličnim mešalnikom.

Vlijemo jo nazaj v lonec, dodamo smetano in vmešamo rumenjake in postrežemo z popečenimi kruhki.

Takoj postrežemo. Pa DOBER TEK!

Je bila kuha dovolj enostavna?  Seveda je bila!

Čebulna juha

Čebulna juha godi v vseh letnih časih, zato z njo ne morete nikoli zgrešitia. Ker smo pri nas ljubitelji čebule, sem bila tega recepta res vesela. Čebulna juha je zelo okusna, poceni in hitro pripravljena jed. Priporočam jo tudi začetnikom.

Za 4 osebe potrebujemo:Čebuljna juha

  • 1,5 l mesne juhe iz kocke (če imaš »ta pravo« govejo juho, toliko bolje);

  • Čebulo – cca 4 večje čebule ;

  • Maslo (tudi dobra margarina ne more škoditi) – 30 g;

  • Moka (bela) – 2 žlici;

  • Sol, poper;

  • Francoski kruh (nič narobe, če imaš navaden bel kruh, le nareži ga na manjše kose) – na vsako osebo vzemi po en kos kruha

  • Olje – oljčno – 2 žlici;

  • Sir – naribani – cca 100g (takšnega, da se lepo stopi);

  • Česen – 1 strok.

Olupljeno čebulo nareži na tanke obročke. Medtem segrejte maslo, dodajte čebulo, pomešajte in malo popražite, samo toliko, da čebula postekleni. Nato čebulo potresite z moko in še malo popražite (cca 1min). Prilijte juho, pomešajte, poizkusite če je dovolj slana, malo še popoprajte in kuhajte še cca 20 minut.

Med tem časom narežite kruh.  Na eni strani ga rahlo namažite z oljem in  opecite. Česen olupite, prepolovite na pol in z njim podrgnete po opečeni strani  kruha. Popečeno stran  kruha  še potresete z sirom, ga naložite v pekač in ga dajte v pečico za toliko časa, da se sir stopi. Medtem lahko čebulno juho že nalijete na krožnike in nato v vsak krožnik dodate še košček kruha iz pečice. Pa DOBER TEK!

Čebulna juha je odlična predjed, lahko pa je tudi samostojen obrok.

Če vas skrbi, da vam bo “zaudarjalo” iz ust,  za vsak slučaj juho postrezite tudi svojemu partnerju, da ne bo ljubezen na preizkušnji.  

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se