Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Kremna juha iz prekajene postrvi

Kremna juha iz prekajene postrvi se običajno pripravlja ob posebnih priložnostih, lahko pa si jo privoščite kadarkoli. Je okusna, enostavna za pripravo in hitro narejena.

Za 4 osebe potrebujete:Kremna juha iz dimljene postrvi

  • Prekajeno postrv – cca 60 dag

  • Rumenjak – 2 kom

  • Šalotko – 2 kom

  • Smetano – 2,5 dl

  • Mleti beli poper

  • Sol

  • Sok pol limone

Postrvi posnamemo kožo in izluščimo fileje (če je to za vas problem, potem prosite prodajalca rib, da to naredi namesto vas).

Šalotki olupimo in ju narežemo na četrtine in ju skupaj z ribjimi obrezki kuhamo v cca 60dl vode. Kuhamo v odkriti posodi, na mali temperaturi približno 40 minut.

To jušno osnovo precedimo. File postrvi narežemo (nekaj koščkov prihranimo za okrasitev) in skupaj z smetano zmeljemo v mešalniku v kašo.

Tako kašo zalijemo z prej kuhano in precejeno jušno osnovo in vse skupaj na rahli temperaturi kuhamo še od 10 do 15 minut.

Juho previdno začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom. Rumenjaka razžvrkljamo.

Juho odstranimo z ognja in jo zgostimo z rumenjakom.

Juho nalijemo na krožnike in jo okrasimo z prihranjenimi koščki fileja postrvi. Pa naj vam tekne.

Njami, prava poslastica!

Sirova juha s šampinjoni

 

Ste ljubitelji jedi, ki vsebuje veliko sira? Sirova juha s šampinjoni je pravi zadetek! Takšna juha res ni najbolj priporočljiva za tiste, ki hujšajo. Prepričana pa sem, da si jo lahko mirne vesti kdaj pa kdaj privošči vsakdo. Boste hujšali jutri, danes pa le razveselite in »pocrtlajte« svojo dušo.

Za 4 osebe približno potrebujete:Sirova juha s šampinjoni

  • Šampinjone – cca 30 dag

  • Topljeni sir – cca 20 dag

  • Gorgonzolo – 5 dag

  • Mleko – 1 l

  • Čebulo – 1 srednje veliko

  • Maslo – cca 3 žlice

  • Moko – 2 žlici

  • Mleti muškatni orešček – ščepec

  • Manjši šopek peteršilja

  • Poper, sol

Šampinjone dobro očistimo in narežemo na tanke lističe. Čebulo olupimo in jo narežemo na male kocke. Gorgonzolo in topljeni sir zrežemo na drobne kocke.

V jušnem loncu razpustimo maslo, dodamo čebulo, jo malo popražimo, dodamo narezane šampinjone, premešamo, še malo popražimo in dodamo moko.

Postopoma dodajamo mleko, mešamo in počasi dodamo ves sir. Juho ob stalnem mešanju zavremo in jo vremo tako dolgo, da se siri raztopijo. Ne pozabite juhe vseskozi mešati.

Juho začinimo s poprom, soljo ter z muškatnim oreščkom. Oprani, posušeni in sesekljani peteršilj potresemo čisto nazadnje.  Juho lahko postrežemo tudi z opečenimi kruhovimi kockami. Verjamem, da boste to, kar ste skuhali, z veseljem pojedli. Pa DOBER TEK!

Ribja kremna juha

Ribja kremna juha vas bo okrepčala in nasitila. Priprava ni preveč zahtevna. Juha je zelo hranljiva, odličnega okusa, polna vitaminom in prepričana sem, da če imate vsaj malo radi okus po ribi, je to pravi recept za vas.

Za 4 – 6 oseb približno potrebujete:Ribja kremna juha

  • File soma – cca 450 – 500g (lahko je tudi kakšna morska riba)

  • Korenček – 2 – 3 kom

  • Šampinjone – cca 150 g

  • Por – (beli del)

  • Bučke – 2 malo večji mladi bučki

  • Juho – 1,2 l (zelenjavno, kar iz kocke)

  • Paradižnikov pire – 2 – 3 žlici

  • Moko – 1 ne preveč polna žlica

  • Smetano za kuhanje – 1,5 dl

  • Olje – cca 3 žlice

  • Mešanico začimb, poper

Bučke, por in korenček očistimo in narežemo na kocke, šampinjone pa na lističe.

Na olju popečemo korenček in por, dodamo šampinjone in bučke in jih prav tako popečemo.

Prilijemo juho, dodamo ribo in kuhamo tako dolgo, da je zelenjava kuhana.

Juho precedimo, zelenjavi in ribi dodamo malo tekočine (juhe iz lonca) in pretlačimo. Vse skupaj vrnemo nazaj v lonec. Dobro premešamo, poizkusimo in po potrebi dodamo mešanico začimb ter poper. Še enkrat dobro premešamo in kuhamo še 5 minut.

Skupaj zmešamo moko, smetano in paradižnikov pire, ter zmes dodamo juhi. Še zadnjič dobro premešamo in juho nalijemo na krožnike. Juho lahko oplemenitite z zlato popečenimi kruhovimi kockami, ali pa kar z popečenim kruhkom in sirom.

Ribja kremna juha bo kot predjed  zadovoljila še  tako zahtevne  goste. Pa naj uživajo!

Paradižnikova juha malo drugače

Jaz kot »odvisnik« od paradižnika, pristanem tako ali tako na vse vrste jedi, če le malo dišijo po njem. Toliko bolje, če je glavna sestavina paradižnik. Paradižnikova juha malo drugače je jed, ki jo skoraj vedno pripravim na drug način, ampak vedno “paše”.  

Za enega izmed njih, za 4 osebne, potrebujete:Paradižnikova juha malo drugače

  • Sveži paradižnik – ½ kg (če si želite privarčevati vsaj pol ure časa, potem vzemite tistega iz konzerve – cca 7 dag)

  • Vode – ¼ l

  • Olje – 5 dag (cca 5 žlic)

  • Zeleno – en list

  • Peteršilj – malo

  • Sladkorja – 1 dag (cca 1 zravnana žlica)

  • Moko – 3 dag (cca 3 zravnane žlice)

  • Čebulo – eno malo sesekljano

  • Korenček – 3 dag (1 srednje velik korenček)

  • Sol, poper

  • Limonina lupinica in sok pol limone

  • Rožmarin – mala vejica

  • Riž (ali druge testenine) –cca 8 dag (ne preveč zvrhana žlica)

Če se bomo odločili, da bomo vzeli sveže paradižnike, potem jih operemo, na debelo narežemo, in damo v posodo, skupaj z zeleno in peteršiljem. Zalijemo z vodo in vse skupaj kuhamo tako dolgo, da paradižniki upadejo. Potem vse skupaj pretlačimo.

To delo odpade, če bomo namesto svežega paradižnika, vzeli tistega iz konzerve. Dalje je v obeh primerih isti postopek.

Olje segrejemo, mu dodamo sladkor in ga zarumenimo ( pazite, da se vam ne zažge). Dodamo moko, jo malo popražimo, primešamo še sesekljano čebulo, ki jo tudi malo popražimo. Dodamo nariban korenček, dobro premešamo in prilijemo pretlačen svež paradižnik, ali pa tistega iz konzerve. Zalijemo z vodo, solimo, popopramo, dodamo rožmarin, limonino lupinico in limonin sok. Dobro premešamo, malo še pokuhamo  in če v juho ne bomo ničesar zakuhali,  jo lahko nalijemo na krožnike. Na vsak krožnik damo malo kisle smetane in potrosimo nasekljani peteršilj.  Zraven se podajo popečeni kruhki (z sirom, ali brez).

Če pa se odločimo, da bomo juho obogatili z rižem, ga opranega zakuhamo naravnost v juho, v primeru, da pa bomo namesto riža dali v juho testenine, jih moramo prej skuhati, oprati z mrzlo vodo in šele nato dati v juho. V obeh primerih, peteršilj dodamo čisto na koncu.  Gremo, gremo, za mizo, seveda! Pa DOBER TEK!

Predlagam, da se najprej okrepite z juho in šele potem greste čistiti kuhinjo, kajti moja je običajno »vsa rdeča«. Ne bojte se, nisem se porezala, samo »paradajz« mi vsepovsod »šprica«. Saj vem, vaš tega ne dela…

Paradižnikova juha

Javno priznam: SEM ODVISNIK – PARADIŽNIKOV, seveda! Ne rečejo mu zaman, da je rajski sadež. Zame je paradižnik najljubša zelenjava in čisto brez problema ga jem vsaj trikrat na dan in še vmes. Ampak tistega z domačega vrta, ne tistega plastičnega, ki je takšen, kot bi bil prelakiran. Res je, da ga zato ne jem celo leto, ampak, ko pa je sezona paradižnika, si dam duška. Če se vrežem v prst, mi ven pogleda paradižnik! Ja, hec mora biti… Pripravljam ga na vse možne načine, ena izmed ljubih jedi je zame prav gotovo paradižnikova juha. Poleti in pozimi. (no pozimi priznam, da si skuham kdaj pa kdaj tudi tisto iz vrečke, če ne gre drugače)

Pa gremo na pripravo sveže paradižnikove juhe.

Za od 4 do 6 ljudi rabimo približno:Paradižnikova juha

  • Sveži paradižnik – cca od 500 – 600 g

  • Korenček – 2-3

  • Por – cca ½ pora

  • Zeleno – cca 150 g

  • Čebulo – 1 večjo glavo

  • Paradižnikov pire – do 2 ne preveč polni žlici

  • Maslo – cca 60 g (lahko tudi olje)

  • Sladka smetana – 1,5 dl

  • Goveja juha – cca 1,5 l (lahko iz jušne kocke)

  • Mešanica začimb (ne preveč)

  • Poper

  • Listi zelene – malo, narezanih na drobno

Zavrite malo slano vodo in v njej na hitro blanširajte (potopite v vrelo vodo) paradižnike. Poberite jih iz vode, pustite jih, da se najprej ohladijo, potem pa jih narežete na manjše kocke. Če bi rezali vroče, obstaja velika možnost, da se opečete (govorim iz lastnih izkušen).

Čebulo in por narežite na kocke in ju na mehkem maslu rahlo prepražite.

Dodajte zeleno, korenček in paradižnik ter vse skupaj malo popecite. Če je potrebno, malo prilivajte vode, da se vam ne bo kaj zažgalo.

Zdušeno (malo sesedeno) zelenjavo zalijte z juho, dodajte paradižnikov pire in začinite po vašem okusu. Kuhajte do mehkega.

Kuhano juho precedite, zelenjavo zmečkajte (palični mešalec zelo pomaga) in jo vrnite nazaj v juho. Zabelite še z smetano, premešajte in paradižnikova juha je gotova. Na krožnik (ali v skodelice) nalito juho okrasite še z narezanimi listi zelene.

Lahko pa v takšno juho daste tudi pest na maslu popečenih kruhovih kock. No, zdaj pa že začnite jesti, sline se že cedijo… Naj vam TEKNE!!!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • …
  • 8
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se