Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Zelenjavna juha

Mogoče je bila včeraj nedelja in ste danes še vedno napeti od prevelike količine hrane, ki ste si jo privoščili včeraj. Pa vendar bi morali tudi danes nekaj pojesti. Poglejte hladilnik in tam je sigurno še nekaj ostankov od včeraj, predvsem mislim zelenjave, ki jo morate nujno porabiti. Zelenjavna juha je kot naročena za take trenutke.

Nekateri pravimo temu čiščenje hladilnika.

Pri zelenjavni juhi je super to, da ni pravil, kaj in koliko v to juho spada in kaj ne, enostavno porabiš tisto, kar imaš. Količino juhe seveda prilagajaš velikosti svoje družine. Važno je le to, da sestavino, ki se dalj časa kuha, daš v lonec prej, kot pa tiste, ki recimo se kuhajo samo nekaj minut.

Samo za primer bom napisala eno možno varianto zelenjavne juhe, tako, da boste videli, kako poteka sama priprava zelenjavne juhe.

Recimo, da imamo na zalogi:Zelenjavna juha

  • stročji fižol – pest ali dve

  • korenček – 2 – 3 kom

  • zeljno glavo – mala glava (ali polovica večje)

  • juho – za zalivanje (če je nimate od včeraj, je dobra tudi iz kocke)

  • cvetačo – nekaj cvetov

  • brokoli – nekaj cvetov

Na malo olja prepražim malo na lističe narezane čebule. Ko čebula malo postekleni, dodam na 1-2 cm narezan stročji fižol (pest ali dve), cca dva na koleščke narezana korenčka in polovičko na rezance narezane zeljne glave (male zeljne glave). Malo posolim in malo popopram. Dobro premešam in posodo pokrijem, da se zelenjava malo poduši v lastnem soku, po potrebi prilijem malo vroče juhe. Pazi, da se zelenjava ne zažge, ker postane grenka. Ko zelenjava usahne približno na polovico, jo zalijem z vročo juho.

Juhe dodam toliko, da je zelenjava dobro pokrita, odvisno kakšno gostoto juhe želite imeti. Zelenjavno juho kuham na počasnem ognju toliko časa, da je fižol že na tri četrt kuhan, nato dodam po navadi še na bolj drobno natrgane cvetačne in brokolijeve cvetove. To kuham običajno še cca 10 minut. Zelenjava mora biti, vsaj po mojem okusu, še malo trda in ne sme razpadati. No čisto na koncu pa zelenjavno juho zgostim še z kislo smetano, v katero sem dala malo moke. Juho dobro premešam in jo takoj postrežem.

Po juhi običajno postrežem še z palačinkami, da mi slučajno kdo ne shujša!

Če pa kakšen član vaše družine ne more preživeti dneva brez mesa, pa lahko takšni juhi dodate tudi tega. Mislim meso, ne člana. Na začetku kuhanja seveda. Ampak ta recept najdete na eni drugi internetni strani… Uživajte v zdravju!

Sorodni recepti:

Piščančja juha z širokimi rezanci
Čičerika s paradižnikom
Ocvrtki iz bučk
Zelenjavna nabodala

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se