Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Jetra na žaru

Jetra na žaru so okusna in zelo hitro pripravljena jed.  Jetra lahko opečemo tudi v ponvi.

Za pripravo potrebujem:Jetra na žaru

–        Jetra – najboljša so telečja, lahko pa so tudi mlada svinjska

–        Sol, poper

–        Olje

Jetra operem in jih obrišem z papirnato brisačo. Oprana jetra narežem na tanke zrezke (cca 2-3 mm) in jih pokapljam z oljem.

Tako pripravljena jetra dam na vroč žar in jih na hitro opečem z obeh strani. Popečem jih samo toliko, da na sredini niso več krvava.

Pečena jetra dam na krožnik,  jih malo posolim in popram in takoj ponudim. Zraven serviram  še  surovo čebulo ali pa malo zelenjave. Seveda je dobrodošel tudi kakšen kos kruha. Pa dober tek želim.

Nasvet:

–        Če boste jetra pekli predolgo, bodo postala trda in brez okusa. Najbolje je, da prerežemo jetrni zrezek in tako ugotovimo, če je dovolj pečen. Ne sme biti več krvav, ampak mora biti rožnate barve.

Zelenjavna nabodala

Na pikniku se vedno najde tudi kdo, ki ne mara mesa. Za takšne ljudi vedno pripravim tudi zelenjavna nabodala. Pri tem si res dam duška. Izberem res raznovrstno, za žar primerno zelenjavo, včasih dodam tudi sadje.

Za pripravo potrebujem:Zelenjavna nabodala

–        Zelenjavo – (bučke, čebula, paradižnik, paprika, lahko tudi šampinjone, itd…)

–        Sol

–        Palčke za nabodala (kovinske ali lesene)

Zelenjavo primerno operem in narežem na približno enako velike kose. Tako narezane kose izmenično nabodem na palčko in jih položim na ne preveč vroč žar. Nabodala večkrat obrnem, tako, da se lepo popečejo okrog in okrog.

Popečeno zelenjavo dam na krožnik in jo malo posolim.

Zraven lahko postrežemo vse vrste ocvrtega krompirja, pa tudi dušeni riž.

Zelenjavna  nabodala  je  hitro pripravljen in zelo zdrav obrok.  Nabodalo lahko popečemo tudi v ponvi.

Svinjska zarebrnica na žaru

Svinjska zarebrnica na žaru je ena izmed najbolj okusnih vrst mesa, pečenega na žaru. Za pripravo potrebujemo zelo malo časa in malo znanja.

Za pripravo potrebujem:Svinjska zarebrnica na žaru

–        Svinjske zarebrnice – 1-2 kom na osebo

–        Olje – malo

–        Sol, poper

Narezano meso (meni ga običajno že mesar nareže na cca 1cm debele kose) operem in ga z papirnato brisačko dobro obrišem.

Obrisano meso malo potolčem, ga posolim in popram. Nazadnje ga čisto malo še pokapljam z oljem. Tako pripravljeno meso položim na pripravljen žar in ga previdno pečem. Večkrat ga obrnem.

Meso je pečeno, ko na obeh straneh lepo porjavi. Ostati mora lepo sočno.

Svinjska zarebrnica na žaru (kare)  je odlična sopotnica k različnim vrstam solat, pečenemu krompirju, dušenemu rižu, pečeni zelenjavi, čisto dovolj pa je tudi malo na grobo narezane čebule, paradižnika, ajvar, senf…itd.  Pa dober tek želim!

Nasvet:

– Meso lahko tudi odluščimo od kosti in popečemo samega, kosti pa uporabimo pri pripravi juhe…

– Da bi bile zarebrnice okusne, nam ni vedno potrebno zakuriti žar, ampak so odlične tudi pečene v ponvi.

Ražnjiči

Ražnjiči so ena izmed tistih  jedi, ki redko manjkajo na kakšni »piknik« zabavi. Prav tako so odlični, če jih spečemo kar v ponvi, na štedilniku. Večina ljudi jih obožuje, sploh če dodamo še malo zelenjave. A danes bom napisala najbolj klasičen recept za pripravo ražnjičev.

Za pripravo potrebujem (za 4 osebe):Ražnjiči

– Svinjsko ne mastno meso – cca ¾ kg (lahko je ribica, zarebrnica ali stegno)

– Sol, poper

– Paličice za ražnjiče (lesene ali kovinske)

Oprano in osušeno meso narežem na manjše kose, ki so vsaj približno enake velikosti cca (3 x 4cm). Narezano meso solim in popram.

Tako pripravljeno meso pustim počivati cca 20 minut, da se dobro nasoli.

Vzamem paličico in na njo eden do drugega (ne preveč na tesno), nataknem cca 6 koščkov mesa. Ražnjiče pečem pri srednji temperaturi cca 20 minut. Pri peki jih večkrat obrnem.

Ražnjiči so odlični vroči ali hladni. Zraven se odlično poda grobo narezana čebula (sploh, če je mlada), ajvar, zenf in katera od sezonskih solat. Z paradižnikovo nikakor ne morete zgrešiti.

Pa veliko užitkov pri pripravi ražnjičev!

Nasvet:

–        Namesto svinjskega lahko vzamete tudi puranje, pa kurje meso ali pa morske sadeže, razne klobasice…dajte domišljiji prosto pot;

–        Že na paličico lahko med meso dodate na koščke narezano zelenjavo (čebulo, paradižnik, papriko, bučke…itd);

–        Prav tako lahko uporabite samo zelenjavo, tako boste dobili zdrave in prav tako odlične ražnjiče.

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se