Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Krompir z blitvo

Še ena zdrava krompirjeva kombinacija! Krompir z blitvo je zame lahko čisto samostojen obrok, rada pa ga pripravim tudi kot prilogo k ribam. Priprava je hitra in enostavna.

Za 4 osebe potrebujemo:Krompir z blitvo

  • Krompir – cca 3/4 kg (6 srednje velikih krompirjev)

  • Blitvo – cca ½ kg

  • Česen – 2 stroka

  • Olje – cca 3 – 4 žlice (po možnosti oljčno)

  • Sol, poper

Krompir najprej olupimo, narežemo na kose in ga kuhamo v slani vodi. Medtem časom smo blitvo očistili in v slanem kropu cca 1 minuto pokuhali in dali na cedilo. Olje segrejemo in mu dodamo česen. Takoj, ko česen zadiši, dodamo odcejen krompir in na manjše kose raztrgano (ali narezano) blitvo. Rahlo premešamo in malo popražimo. Predno jed postrežemo, preko nje pokapljamo še malo hladnega oljčnega olja. PA DOBER TEK.

Zdaj pa še recept za enako jed, samo z malo holesterola.

Krompir in blitvo skuhamo na enak način, kot zgoraj. Krompir odcedimo, mu prilijemo cca 1dl sladke smetane, dodamo še žlico vročih ocvirkov in rahlo premešamo. Dodamo še blitvo in strt česen. Še zadnjič premešamo in damo na mizo. Tole vam bo teknilo kar samo od sebe!

Kako jo boste pa vi pripravili? Najboljše, da poizkusite oba načina.

Pire krompir

 

Pire krompir je verjetno ena izmed najbolj pogostih prilog na naših mizah. Kuhale so ga naše babice, mame, zdaj ga kuhamo mi in prepričana sem, da ga bodo kuhale tudi bodoče generacije. Pa ne brez razloga! Pire krompir je zelo okusna, nasitna in hitro pripravljena jed, ki jo obožujejo celo majhni otroci. Hura za pire!

Za 4 osebe potrebujemo :Pire krompir

  • krompir – cca 1 kg (krompir naj bo mokast)

  • vrelo vodo – po potrebi

  • mleko – cca 2 – 3 dl

  • malo masla – 2 -3 žici masla

  • sol

  • kisla smetana – po želji

Krompir najprej olupimo in narežemo na kocke. Damo ga v vrelo osoljeno vodo in ga kuhamo do mehkega. Ko je kuhan, odlijemo vso vodo in ga kar v loncu pretlačimo. Postopoma, ob mešanju z metlico za stepanje, prilijemo vroče mleko, v katerem smo prej raztopili maslo. Pire mora biti gladko zmešan, brez grudic (to je odvisno tudi od vrste krompirja). Še vročega postrezite skupaj z prilogo.

P.s:

Pire krompirju na koncu primešam še žlico kisle smetane in okus je popoln. Poizkusite, polizali si boste še prste! DOBER TEK.

Krompirjeva solata

 

Načinov, kako pripraviti krompijevo solato, je veliko. Moj način je zelo enostaven in vsaj za našo družino zelo okusen. Vzame mi malo časa in malo denarja.

Za 4 osebe potrebujemoKrompirjeva solata

  • Krompir – 1kg

  • Čebula – 1 srednja

  • Olje – količina po občutku – (zame obvezno bučno)

  • Kis – po občutku (jaz sem zagovornik domačega jabolčnega kisa)

  • Sol, poper

Krompir operete in ga skuhate. Ko je kuhan, mu odlijte vročo vodo in prilijte mrzlo. Ko je krompir dovolj ohlajen (mora biti še precej topel), da ga lahko držimo, ga olupimo in narežemo na tanke lističe. Pridamo na lističe narezano čebulo (lahko tudi strok česna), solimo in prilijemo bučno olje (ali pa vam ljubo olje). Dobro premešamo in ga zalijemo z kisom (po potrebi prilijemo vode).

Koliko boste dali kisa je odvisno od vas. Zame je krompirjeva solata dobra takrat, ko je resnično dobro premešana (že kar kašasta) in vsebuje toliko tekočine (kis z vodo), da je solata zelo, zelo sočna. Vendar nikakor ne sme tekočina plavati po krompirju. Verjetno imate vi že utečen način priprave take solate… V tako solato lahko vmešate tudi žlico ali dve majoneze.. nekateri to obožujejo.

Predno krompirjevo solato postrežemo, jo še popopramo. Odlično se bo prilegala k marsikateri  jedi : dunajskemu zrezku, pleskavici, pečenemu piščancu, ocvrtemu osliču in še in še….Pa DOBER TEK.

Krompirjevi njoki

Vem, rekli boste, da so krompirjevi njoki  dobri tudi tisti, ki jih lahko kupite v trgovini. Povem vam, tako sem mislila tako tudi jaz, dokler jih nisem prvič naredila sama. Ni primerjave, od takrat naprej »tistih plastičnih”  iz trgovine ne jem več.

Priprava nam vzame res malo več časa, a se izplača. Ko boste imeli z pripravo že malo več izkušenj, se bo čas priprave razpolovil.  Lahko pa mirno v pripravo vključite še ostale člane družine, boste videli, bo prav zabavno.

Sestavine in način priprave za krompirjevih njokov so enake, kot pri krompirjevih svaljkih, le da so njoki drugačne oblike.

Za 4 osebe potrebujete:Krompirjevi njoki

  • Krompir – cca 1 kg (8 srednje velike krompirje)

  • Moko – cca  35 – 40dag (naj bo pol moke ostre)

  • Jajce – 2

  • Maslo – košček

  • maščoba – nekaj žlic

  • čebula – 1 kom (namesto čebule lahko svaljke potresemo z praženimi drobtinami, vendar v tem primeru vzamemo, na mesto navadne maščobe, nekaj masla)

Najprej krompir (krompir naj bo takšen, ki je dober za pripravo krompirjevega testa) operemo in skuhamo. Paziti moramo, da se ne razkuha, ker boste potem imeli probleme z izdelavo testa. Kuhani krompir  olupimo in stisnemo z stiskalnico za stiskanje krompirja. Takšnemu krompirju dodamo maslo, ga malo zgnetemo in takoj dodamo moko, jajce in sol. Vse skupaj zgnetemo v voljno testo (naj ne bo grudic). Zelo pomembno je, da to naredimo zelo hitro, ker bo v nasprotnem primeru, testo postajalo mehko in z njim bo težko lepo narediti njoke. Ko je testo dovolj gladko, ga narežemo na več delov. Vse dele pokrijemo z krpo, da se na površju testa ne naredi skorjica. Posamezne dele posamezno jemljemo izpod prta in iz vsakega posebej z rokami naredimo tanek in dolg svaljek. Svaljek narežemo na končke, dolge cca 2 cm (če jih boste rezali z nožem, ga večkrat namočite v moko, da se testo ne bo prijemalo na nož). Odlagamo jih na malo pomokano površino. Takoj jih zakuhamo v vrelo, malo osoljeno vodo. Premešamo in ko splavajo na površje, jih kuhamo še 2 do 3 minute. S penavko jih poberemo iz vrele vode in jih na hitro polijemo z mrzlo vodo, da se ne sprimejo. Damo jih v posodo, v kateri smo na maslu prepražili drobtine (odlični so tudi, če jih zabelimo z prepraženo čebulo). Dobro premešamo. Tako pripravljene lahko ponudimo z raznimi omakami, mesnimi jedmi in solatami. Tako, kosilo je pripravljeno, vi pa ste tudi najbrž že lačni. Pa DOBER TEK!

 

Krompir z zeljem

Krompir z zeljem je še ena preprosta domača jed. Jed, ki jo na podeželju še zdaj veliko kuhajo. Pa se jo lotimo tudi mi.

Za 4 osebe potrebujemo:Krompir z zeljem

  • Krompir – cca 50 – 60 dag kg (4 srednje veliki gomolji)

  • Sveže zelje – cca 1 kg

  • Čebulo – 1 kom

  • Maščoba – malo (še bolje, če imate zaseko)

  • juho– cca1,5 l (ali voda)

  • Malo kumine

  • Sol, poper

  • ocvirki – po želji

Zelje narežemo na rezance in ga dodamo k na maščobi zarumeneli čebuli. Malo dušimo, tako dolgo, da zelje upade. Potem ga zalijemo z vročo juho (ali vodo), dodamo še kumino in kuhamo cca 20 – 30 minut. Nato dodamo na kocke narezan krompir, premešamo in kuhamo dokler krompir ni kuhan. Ko je krompir kuhan, ga nekaj pretlačimo, da z njim jed zgostimo. Premešamo, po potrebi še solimo in popopramo. Če smo čebulo zarumenili na maščobi in ne na zaseki, potem si lahko privoščimo, da v jed damo še žlico ali dve ocvirkov. To je vaša odločitev. Tako jed je kuhana in pripravljena, da se najemo do sitega. Pa DOBER TEK!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • …
  • 18
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se