Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Vegetarijanski chili

Vegetarijanski chili je jed, ki požene kri po celem telesu. Telo dobro nasiti in segreje, zato je odličen v hladnih dneh.

Za pripravo potrebujem:Vegetarijanski-chili

  • Pekočo papriko (chili) – 2 kom
  • Na kocke narezane pelate – 1 pločevinka
  • Paradižnikov pire – 1 pločevinka
  • Nasekljano čebulo – 1 kom
  • Sesekljan česen – 2 stroka
  • Rdeči fižol – 2 pločevinka
  • Rjavi fižol – 1 pločevinka
  • Beli fižol – 1 pločevinka
  • Papriko zeleno in rdečo – 1+ 1 kom
  • Koruzo – 1 pločevinko
  • Rdeče vino – ½ dl
  • Lovorjev list
  • Svež peteršilj – mali šopek
  • Kajenski popek – ščepec
  • Sol, poper
  • Olivno olje

Na vroči maščobi najprej malo popražim čebulo. Ko čebula postekleni, dodam še česen. Takoj ko česen zadiši, dodam  na kocke narezano papriko in chili. Premešam in malo prepražim.

Nato dodam  pelate, paradižnikov pire, odcejeni fižol, koruzo, vino, lovorjev list, sol in poper. Vse skupaj dobro premešam, dodam še malo kajenskega popra (lahko ga izpustite) in jed na malem ognju še kuham približno ¾ ure.

Kuhan vegetarijanski chili serviram v skodelicah ali krožnikih, ki jih poljubno okrasim.

Naj vam tekne!

Nasvet:

  • Če  ste skuhali preveč chilija, ga prihranite za naslednji dan. Zraven lahko ponudite, testenine, riž ali kaj podobnega;
  • Da je ta jed pekoča tako ali tako vidite iz recepta. Bodite previdni pri količini chilija, saj je jed lahko tako pekoča, da je ne boste mogli jesti. Namesto svežega chilija lahko daste tistega, v prahu;
  • Če vam kakšna sestavina iz recepta ne bo všeč, jo lahko izpustite ali pa jo zamenjate s katero drugo.

Testenine z špinačo in orehi

Testenine z špinačo in orehi so okusen in zdrav obrok, ki ga lahko pripravimo zelo hitro.

Za pripravo potrebujem:Testenine-s-špinačo-in-orehi

–        Poljubne testenine – cca 500 g (za 4 odrasle ljudi)

–        Vodo – cca 1,5 l

–        Mlado špinačo – cca 500 g

–        Sladko smetano – 2 kozarčka

–        Smetano za kuhanje – 1 kozarček

–        Grobo nasekljane orehe (malo popražene) – cca 1 pest

–        Gorgonzolo (ali kateri drug sir) – cca 100 g

–        Sesekljan česen – 2 stroka

–        Olivno olje – 2 žlici

–        Sol, poper

–        Nasekljan mali šopek drobnjaka

Testenine skuham po navodilih iz embalaže. Vedno pazim, da se ne razkuhajo. Kuhane dam na cedilo. Vodo prihranim, če se kasneje izkaže, da je omaka pregosta. V tem primeru omako zalijem prav s to vodo, v kateri so se kuhale testenine.

Vodo zavrem, malo osolim in stresem vanjo špinačo. Ko voda ponovno zavre, pustim, da se špinača blanšira le toliko, da se omehča. Omehčano stresem na cedilo in pustim, da se voda odteče.

V ponvi segrejem olje in dodam česen. Premešam in takoj ko česen zadiši (ne sme porjaveti), dodam še vso smetano in gorgonzolo. Vse skupaj mešam, dokler omaka ne zavre.

Takoj za tem dodam še špinačo (če so listi preveliki, jih malo razrežem) in malo popražene orehe. Premešam in po potrebi solim in popram. Na nizki temperaturi omako kuham še cca 5 minut.

Ko je omaka gotova, dodam še  ocejene testenine in vse skupaj dobro premešam. V primeru, da je omake bolj malo, dodam še malo vode, v kateri so se kuhale testenine.

Jed razdelim po porcijah in posujem z malo nasekljanega drobnjaka.

Tako, testenine z špinačo in orehi so pripravljene, da jih z veseljem užijemo. Pa dober tek želim!

Čičerika s paradižnikom

Čičerika v paradižnikovi omaki je odlična vegitarijanska jed, ki jo lahko mirno jedo tudi tisti, ki imajo problem z glutenom.
Za pripravo potrebujemČičerika-s-paradižnikom
• Kuhano čičeriko – cca 450-500 g
• Sesekljane pelate – cca 250 g
• Kumino – 1 žlica
• Česen – 2 stroka
• Čebulo – 1 mala
• Olje – 2 žlici
• Kurkumo – ½ male žličke
• Malo koriandra
• Sol,poper
Na maščobi posteklenim čebulo. Dodam kuhano in odcejeno čičeriko. Dobro premešam , dodam še pelate, česen, sesekljano kumino (lahko jo tudi opustite), malo kurkume, sol in poper.
Vse skupaj dobro premešam in na zmernem ognju kuham še cca 15 minut.
Kuhano jed serviram na krožnik in potresem z malo sesekljanega koriandra.
Nasvet:
Jedi lahko dodate tudi malo pikantne na kolobarje narezane klobase.

Preprosta bučkina pita

Ko bi želeli za kosilo pripraviti nekaj hitrega in okusnega, pride v poštev preprosta bučkina pita.

Za pripravo potrebujem:Preprosta bučkina pita

–        Jajca – 5-6 kom

–        Slani sveži sir – cca 300 g

–        Mlade bučke – cca 1kg

–        Pšenični zdrob – cca 6 velikih žlic

–        Naribani parmezan – 4 žlice

–        Malo moke – cca 20 – 25 g

–        Nekaj rezin slanine za oblogo pekača (ni pa nujno)

–        Sol

–        Poper

Pečico vklopim na 200 st. C.

Bučke dobro operem in jih naribam. Če ima večje, jih pred ribanjem olupim. Nato jih posolim in jih pustim, da spustijo vodo.

V drugi posodi zmešam vse ostale sestavine, ki jim na koncu dodam še ožete bučke in še enkrat premešam.

Dno pekača (velikost 26-28 cm) namažem z maslom in potresem zdrobtinami. Spodnji rob oziroma stranico pekača pa obložim z rezinami slanine. Slanino lahko tudi izpustite. Maso enakomerno razdelim po pripravljenem pekaču.

Pito pečem cca 30 minut, oziroma do takrat, da dobi lepo zlato-rjavo barvo.

Ko je pita pečena, jo razrežem na poljubne kose in jo še vročo postrežem z doma pripravljenim kefirjem ali pa z navadnim jogurtom.  Pa dober tek želim.

Skutini cmoki z slivami

Skutini cmoki z slivami so zelo preprosta in hitro pripravljena jed.

Za pripravo potrebujem:Skutini cmoki z slivami

–        Pasirano skuto – 500 g

–        Ostro moko – cca 300 g

–        Rumenjak – 2 kom

–        Maslo – cca 80 g

–        Izkošiščene slive – za vsak cmok 1 kom

–        Sladkor

–        Mleti cimet

–        Nekaj žlic prepraženih drobtin

–        Voda

 

Najprej slive izkoščičim ter v njihovo notranjost vsujem žličko sladkorja.

Skuto, moko, rumenjaka in maslo (malo ga razrežem z nožem) dam v skledo in vse skupaj dobro premešam.  Z rokami oblikujem cmoke (ne prevelike). Vsredino vsakega cmoka potisnem slivo in cmok oblikujem tako, da je sliva okrog in okrog pokrita z testom.

Vodo zavrem in jo malo osolim. Dodam narejene cmoke in ko cmoki priplavajo na površje,  jih pustim, da počasi vrejejo še par minut. Z penavko jih predevam v servirno posodo, jih potrosim z prepraženimi drobtinami in z cimetom, kateremu sem dodala malo sladkorja.

Skutini cmoki z slivami so lahko glavna jed, lahko pa jih postrežemo tudi kot sladico.

Nasvet:

–        Namesto sliv lahko vzamemo kakšno drugo sadje: jagode, marelice…

–        Namesto svežega sadja, lahko cmoke polnimo kar z marmelado (naj bo gosta). Meni so tudi taki prav odlični, pa še hitreje so pripravljeni.

  • 1
  • 2
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se