Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom

Prihaja čas, ko bo za kosilo ali večerjo čisto dovolj, če je na mizi velika skleda solate. Pa naj bo kakršna koli. Zame so najboljše tiste solate, katere so kombinirane z različnimi živili. Ena izmed takšnih solat je tudi  ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom. Ta vas bo nasitila in oskrbela z mnogimi zdravimi elementi.

Za pripravo potrebujem:Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom

  • Ješprenj – cca 1 skodelica
  • Stročji fižol – cca ½ kg
  • Češnjev paradižnik – ½ kg
  • Čebulo – 1 kom
  • Feta sir – cca 200 g
  • Mlado rukolo – večji šopek
  • Česen v prahu – ½ žličke
  • Kis (jabolčni ali kateri drugi)
  • Olje (olivno ali bučno)
  • Gorčico – 1 žlico
  • Sol
  • Poper

Mladi stročji fižol operem in ga dam kuhat v malo osoljeno vodo. Kuhanega (a še vedno čvrstega) dam na cedilko, da se dobro odcedi  in  ohladi. Ohlajenega prerežem na pol in ga dam v skledo.

Prav tako v slani vodi skuham ješprenj (po navodilih na embalaži). Tudi kuhan ješprenj vsujem na cedilko in ga pustim, da se odcedi in ohladi.

Češnjev paradižnik operem, razpolovim in dodam v skledo. V skledo dodam še na tanko narezano čebulo in na kocke narezano feto.

V skodelici dobro  premešam kis, olje, gorčico, sol, poper in česen v prahu. S tem prelivom prelijem sestavine in premešam. Na zadnje dodam še rukolo in še enkrat narahlo premešam.

Tako, ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom je pripravljena. Lahko jo ponudimo takoj, mogoče pa bo celo okusnejša, če bo predenj jo postrežemo »počivala« kakšno uro. Saj veste, okusi se morajo povezati. Res pa je, da vam v tem primeru svetujem, da rukolo vmešate tik pred strežbo.

Naj vam tekne!

P.s.

Ali ste vedeli, da je ješprenj oluščen ječmen? Nič zato, če niste, pomembno pa je, da veste, da je to zelo zdravo in uporabno živilo, saj vsebuje veliko mineralov in vitaminov. Če uporabite malo domišljije lahko iz njega pripravite veliko okusnih jedi. Najbolj poznana jed iz ješprenja je sigurno ričet, ki se lahko pripravlja z suhim mesom, lahko pa ga pripravite tudi brez mesa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja