Pecivo na suho

Pecivo na suho je takšne vrste peciva, ki ga z veseljem ponudim komurkoli. Je izjemno sočno, okus pa spominja na prekmursko gibanico.

Za pripravo potrebujem:Pecivo na suho

–        Moko – 2 jogurtova lončka ( lonček malega jogurta – 2,5 dl)

–        Sladkor – 1 lonček

–        Pecilni prašek – 1 kom

–        Vanilijev sladkor – 1 kom

–        Maščoba za mazanje pekača (lahko margarina)

Nadev:

–        Jabolka – 6 velikih

–        Skuto – cca 70 dag

–        Mlete orehe – cca 4 pesti

–        Makov nadev – 1 vrečka (kupim pripravljen makov nadev)

–        Mleko – cca 3 dl

–        Sladko smetano – 3 kom (po 2,5 dl)

–        Jajca – 4 kom

–        Cimet

V skledo vsujem moko, sladkor, vanilijev sladkor in pecilni prašek ter vse skupaj dobro premešam. Dobljeno zmes razdelim v tri   (oprane) jogurtove lončke.

Z margarino (ali maslom) namažem večji (tudi malo višji) pekač.

Na namazani  pekač vsujem prvi lonček pripravljene mešanice (lepo porazdelim po celi površini pekača). Po mešanici nasujem polovico naribanih jabolk in jih potrosim z malo cimeta (če so jabolka kisla, jih malo sladkam). Nato jih potresem še z polovico orehov. Po orehih nadrobim skuto, skuto posujem z polovico makovega nadeva.

Vse skupaj posujem z drugim lončkom osnovne mešanice in cel postopek ponovim. To se pravi da potrosim zopet jabolka, cimet, orehe, skuto in mak.

Pekač enakomerno posujem še z tretjim lončkom osnovne mešanice.

V posodi dobro  premešam (z mikserjem) jajca, mleko in sladko smetano. Z dobljeno mešanico prelijem cel pekač in pustim, da se tekočina dobro  vpije (da se tekočina lažje vpije, lahko vse skupaj malo napikate z zobotrepcem ali vilicami).

Pečico segrejem na 180 st. in pecivo pečem cca 45 minut.

Če je le možno, pecivo na suho spečem zvečer, tako da se lahko čez noč okusi dobro prepojijo.

Seveda pa to ni nujno, prav tako bo odlično še toplo. Preden ga postrežem, ga narežem na poljubne kocke. Pa veliko užitkov ob peki peciva na suho!

Ps: Mogoče se vam zdi priprava malo zapletena, vendar boste videli, da je vse skupaj zelo preprosto. Tudi  količine sestavin lahko prilagajate glede na velikost pekača.  Izplača se malo potruditi, boste videli!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja