Polnjeni lignji so zelo zaželjena morska hrana.
-
lignje – cca 1 kg (srednjih do večjih)
-
šalotko – 5 kom
-
česen – 4 stroka
-
pršut – cca 20 – 25 dag
-
sir – 10 – 15 dag
-
olivno olje – cca 5 žlic
-
belo vino – cca 4 – 5 žlic
-
sesekljan peteršilj – 4 velike žlice
-
sol
-
poper
Lignje dobro očistim, lovke drobno nasekljam. Šalotko in česen olupim ter nasekljam. Na segretem olju popražim šalotko. Ko dobro postekleni, dodam na drobno zrezan pršut in narezane lovke. Malo popražim, dodam česen, peteršilj, malo popra in po potrebi solim.Vse skupaj zalijem še z vinom, dobro premešam in odstavim z ognja. Maso malo ohladim.
Ko je masa dovolj ohlajena, ji primešam še nariban sir. Premešam in z njo napolnim lignje, malo več kot do polovice.
Lignje spnem z zobotrebci in jih na hitro opečem na žaru ali pa na rebrasti ponvi.
Lignje postrežem z tržaško omako in poljubno solato. Odlično se prilega tudi krompir z blitvo.
Dodaj odgovor