Vloženi jurčki so odlična priloga k raznovrstnim narezkom. Iz njih lahko pripravimo tudi gobjo solato, ali pa jih, namesto šampinjonov damo na pico. Pri nas doma nimamo radi preveč kislih stvari, za to je tudi ta recept takšen, da gobice niso preveč kisle. Zame ravno prav. Potrebujem: jurčke – za pribljižno 10 malih kozarčkov (mlade, […]
Krompir v kosih
Krompir v kosih je okusna priloga k mesnim jedem in pa tudi drugim jedem. Za 4 osebe potrebujem: krompir – cca 1kg vodo lovorjev list drobnjak sol Krompir operem, olupim, zrežem na kose in ga dam, skupaj z lovorjevim listom, kuhati v soljeno vodo. Vode mora biti toliko, da je krompir dobro pokrit. Ko je […]
Dušene bučke s sirom
Bučka je zelenjava, iz katere lahko pripravimo veliko različnih jedi. Ena izmed odličnih prilog (lahko pa tudi samostojna jed), so tudi dušene bučke z sirom. Za 4 osebe potrebujemo: bučke – cca ¾ kg (najboljše so mlade-jih ni potrebno lupiti) česen – 3 stroke sir- 15-20 dag (odličen je gorgonzola, lahko drugi mehki sir- tudi […]
Pražene gobe
Verjetno vsi poznate rek: „rasteš, kot gobe po dežju“. Bilo je nekaj dežja, gob pa tudi. Če ste jih nabrali nekaj več, potem si lahko privoščite pražene gobe. Pripravljene na tak način so zelo okusne. Potrebujemo: gobe – (najboljši so jurčki, lahko pa so tudi druge gobe)) čebula peteršilj sladka smetana maščoba sol, poper jajca […]
Riž z gobami
Riž z gobami je odlična kombinacija riža in gob. Za 4 osebe potrebujemo: riž – cca 40dag (takšen, ki se ne razkuha) juha – cca 1 liter (lahko iz kocke) maslo – malo sir – cca 3 žlici- naribanega (parmezan ali kateri drugi trdi sir) čebula – 1 večja gobe – cca 40 dag (jurčke, […]
Zabeljen stročji fižol
Zabeljen stročji fižol je lahko samostojna jed, lahko pa je samo priloga. Za 4 osebe potrebujemo: stročji fižol – cca 1kg vrela voda ocvirki – nekaj žlic (namesto ocvirkov lahko uporabite tudi prepražene drobtine, prepraženo čebulo ali pa maslo, skupaj z kislo smetano) sol Stročji fižol najprej očistimo (odstranimo konice z obeh strani stroka ), […]
Kislo zelje
Že nekaj časa lahko v trgovinah kupimo kislo zelje, ampak sezona kislega zelja šele prihaja. Na vsak način si ga moramo privoščiti! Je poln vitaminom, odličen za črevesje in želodec. Za 4 osebe potrebujemo: kislo zelje- cca ¾ kg moko – malo ocvirke – (lahko tudi slanina) sol ali mešanica začimb lovorjev list Kislo zelje […]
Kruhovi cmoki
Kruhovi cmoki so „hvaležna“ priloga k marsikateri hrani. Sestavine so skoraj enake kot pri kruhovi ruladi, razlikujejo se malo po pripravi in po obliki. Za 4 osebe potrebujemo: kruh – cca 30-40 dag kruha (super je, če je vsaj en dan star) čebula – 1 srednje velika mleko – cca 3 dl slanina – cca […]
Kruhova rulada
Ena izmed odličnih prilog k govejim zrezkom je tudi kruhova rulada. Iz enake mase kot je rolada, lahko naredite tudi kruhove cmoke. Za 4 osebe potrebujemo: kruh – cca 30-40 dag kruha (super je, če je vsaj en dan star) čebula – 1 srednje velika mleko – cca 3 dl slanina – cca 7 -1dag […]
Sladko zelje
Sladko zelje si lahko privoščimo skozi celo leto, kajti zeljne glave so v trgovoni vedno na razpolago. Če ste ga kaj pridelali doma, toliko bolje. Zelje je zelo zdrava zelenjava, ki jo lahko jemo surovo, kuhano, praženo, kisano ali posladkano. Je odlično za dobro prebavo in dobro počutje. Za 4 osebe potrebujemo: glavo zelja – […]
Bučke v omaki
Bučke v omaki so okusna, zdrava in hitro pripravljena priloga. Če jih imamo v času sezone preveč, jih lahko naribamo in shranimo v zamrzovalnik. Za 4 osebe potrebujete: bučke – 2 srednje velike svež paradižnik – 1-2 sadeža (če nimate svežih, lahko date tudi pelate iz konzerve) čebulo – 1 kom česen – 2 kom […]
Matevž
Matevž je stara slovenjska jed, ki je malo že bila pozabljena. Bila pozabljena, pravim zato, ker se zanimanje za to jed počasi vrača. Priprava je zelo enostavna, jed pa zelo okusna. Za 4 ljudi potrebujemo: rjavi fižol – 4-5 malih konzerv že kuhanega fižola (fižol vedno kupim kar kuhan, ker mi je škoda časa za […]
Krompir v pečici z zelenjavo
Krompir v pečici z zelenjavo lahko spečemo čisto samega, lahko pa mu dodamo veliko različne zelenjave, tudi meso. Najboljše je, da uporabite malo domišljije in upoštevate svoj okus. Pa bo vedno dobro teknilo. Ena izmed možnosti priprave krompirja v pečici je tudi ta z pršutom, korenčkom in čebulo. Lahko pa kaj izmed tega tudi izpustite […]
Pražen krompir
Receptov za pražen krompir je ogromno. Verjetno ga kar vsak naredi malo drugače. Prepričana pa sem, da je vsaka »varianta« dobra, ker pač z praženim krompirjem ne moreš veliko zgrešiti. Sama ga pripravljam na več načinov (odvisno od dodatkov, ki mu jih dodam), danes pa bom uporabila meni najljubšega. Za 4 osebe potrebujemo: Krompir – […]
Zadnji komentarji