Ajvar malo drugače. Ja, seveda, skoraj vsak ima svoj najljubši recept za ajvar. Lepo je, ker si jih lahko izmenjamo.
Za enega izmed receptov potrebujem:
- mesnata paprika – cca 2 kg
- melancane – 1 kg
- pekoči feferon – 1 kom (lahko ga tudi izpustite)
- česen – 4-5 strokov
- olje – 30 dag
- sol – po okusu
- kis – po okusu
Melancane razpolovim – po dolgem – pokapljam z oljem in jih do mehkega pečem v pečici. Tudi paprike opečem v pečici (lahko pa jih opečete tudi na plošči štedilnika). Paprike večkrat obrnem, ko dobijo temne mehurčke okrog in okrog so dovolj pečene. Ko je oboje pečeno, ohladim in olupim, paprikam odstranim seme. Seme odstranim še feferonu in vse troje zmeljem v mesoreznici. Dobljeno maso damo v posodo, dolijemo olje, dodamo še narezan česen, solimo in okisamo po okusu. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo tako dolgo, da dobimo želeno gostoto. Ajvar še vroč nadevamo v dobro oprane kozarce, malo potlačimo in trdno zapremo. Kozarce pokrijemo z deko in pustimo, da se počasi ohladijo. Ohlajene kozarce shranimo v hladno klet.
P.s.: Če imate recept za ajvar (ali pa kateri koli drugi recept), ki bi ga radi delili z nami, lahko to naredite na facebook: Kaj kuhati danes? . Veseli bomo vsakega vašega sodelovanja! Hvala.
Dodaj odgovor