Pražena svinjska jetra

Če hočete pripraviti dobra pražena svinjska jetra, potem se morate le držati navodil, ki so zelo preprosta. Najbolj pomemben je čas priprave, ker če jih boste predolgo pražili, bodo trda. Bodite pozorni že pri sami nabavi jetrc. Morajo biti (vsaj zame) svinjska (ali pa vsaj telečja) in obvezno sveža. To se vidi po barvi jetrc.

Za 4 oseb:Jetra

  • Svinjska jetrca – cca 80 dag

  • Čebula – vsaj 80 dag (jaz uporabim vedno pol jetrc in pol čebule – prej bom vzela več čebule kot jeter

  • Maščobo – cca 2 dl (za pripravo jetrc je meni ljubša mast kot pa olje, vi pa se sami odločite. Tudi glede količine maščobe. Še vedno jo lahko dodate ali odvzamete)

  • Sol, poper

  • Črno (ali rdeče vino) – po okusu

    – lovorjev list

Zdaj pa rabite res oster nož. Kajti jetrca so dobra in hitro prepečena le, če so dovolj na tanko narezana.

No, pa pričnimo.

Najprej olupim in narežem  čebulo na tanke lističe in jo počasi pražim na segreti maščobi. Občasno premešam, pazim, da se čebula ne prežge.

Medtem časom narežem jetra na tanke lističe. Ko je čebula prepražena (zlato rjava),  dodam narezana jetrca in lovorjev list. Jetrca ob stalnim mešanjem pražim  le nekaj minut.

Ta čas je res pomemben. Če boste jetra predolgo pražili, bodo trda in nič kaj dobra. Kdaj  je dovolj, vem  tako, da vzamem en listič jetrc, ga prerežem in pogledam, če je še na sredini krvav. Če ni, jetrca takoj solim in popopram in zalijem z vinom. Samo še enkrat premešam in  jih  takoj  dam na mizo.

Obvezno naj vas ostali že čakajo za mizo z vilico v roki, kajti jetrca morajo biti vroča. Jetrca si naložite na krožnik in jih oblijte z omako, ki je nastala, ko ste dodali vino. Če ste  za mizo res »sami domači« jih lahko jeste kar iz ponve, v kateri so se jetrca pražila. Se bodo počasneje ohlajala.

Zraven postrezite kruh in meni zelo »paše« zraven še solata. Vendar prilog bi se dalo našteti še kar nekaj, ampak o tem, kdaj drugič…

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja