Ameriške palačinke

Ameriške palačinke sem prvič jedla pri prijateljici in bile so mi takoj všeč. Zdaj jih že dolgo pripravljam sama. V bistvu se razlikujejo od naših po tem, da je testo gostejše ter da moramo iz beljakov narediti sneg.

Za (6 oseb) pripravo potrebujem:Ameriške palačinke

  • belo moko – 6 jogurtovih lončkov (ali katerekoli skodelico – važno je le, da merite vse sestavine z isto skodelico)

  • mleko – 6 lončkov

  • jajca – 3 kom

  • soda bikarbona – 1 žlička (da bodo palačinke rahlejše)

  • sol – 1 žlička (po okusu)

  • rjavi sladkor – 4 žlice (lahko še manj)

Moko najprej presejem in jo stresem v malo večjo posodo. Dodam ji sodo bikarbono, sladkor in sol. S kuhalnico premešam. Rumenjake ločim od beljakov. Rumenjake razžvrkljam z mlekom. Dobljeno mešanico, ob stalnem mešanju, vlijem k moki. Vse skupaj dobro premešam (z miksarjem), da dobim gladko zmes. Iz beljakov ( z miksarjem) naredim sneg in ga na rahlo ( z mestlico) primešam k ostalim sestavinam.

Na namaščeno (z maslom) in vročo ponev vlijem eno zajemalko dobljene zmesi. Palačinke so velike cca 10 cm in debeline cca ½ cm. Ker imam večjo ponev, pečem hkrati po dve palačinki (za vsako palačinko ena zajemalka). Ko se na površini palačink začnejo pojavljati mali mehurčki, palačinko z lopatico obrnem in jo še na drugi strani zapečem zlato rjavo.

Palačinke zlagam na krožnik, katerega pokrivam, da se mi palačinke ne ohladijo. Tako pripravljene palačinke lahko ponudimo z veliko prilogami. Mi jih največkrat jemo z maslom in javorjevim sirupom. Odlične so še skupaj z popečeno slanino, z nutelo, z različnimi marmeladami, z medom, z  jabolčno čežano, oblite z čokoladnim prelivom … in še bi lahko naštevala.

Prav okusne so tudi, če že  testu dodate katerokoli sadje in jih potem postrežete v kombinaciji z stepeno smetano. Dajte domišljiji prosto pot.

Nasvet: Namesto sode bikarbone lahko uporabite tudi pecilni prašek (enako količino) in na mesto bele moke lahko uporabite katero drugo (polnozrnato, pirino). Najboljša ponev za peko palačink je teflonska ponev, na katero se palačinke ne bodo prijemale.  Če vam bo ostalo kaj palačink, jih lahko pojeste mrzle, tudi naslednji da.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja