Svinjska pečenka s skorjo je pogosto na naših mizah, največkrat pa ob posebnih priložnostih. Ena izmed takih priložnosti je tudi „martinovo“.
-
svinjsko meso – cca 1kg (svinjski hrbet z kožo – lahko tudi brez nje)
-
rdeči korenček – 3 kom
-
čebula . 2 srednje veliki
-
česen – 5 strokov
-
zelena – 1 gomolj
-
por – 1 kom (brez listja)
-
juha za zalivanje
-
belo vino – cca 1 dl
-
sol, poper
-
maščoba
Meso dobro operem in osušim. Kožo narežem na drobne kocke (tako velike, da bom meso potem rezala med kockami), ga solim in popram. Pazim, da prerežem samo kožo, v nasprotnem primeru lahko iz mesa steče sok.
Očiščeno in olupljeno zelenjavo narežem. Korenje in zeleno na kocke, čebulo na krhlje, por na debele obročke, česen samo razpolovim.
Meso dam v pekač in ga polijem z nekaj vroče maščobe (ne preveč), da koža lepo zacvrči. Meso dam v segreto pečico (220 st.C) in ga pečem cca 20 minut.
Nato zmanjšam temperaturo na 180 st.C in v pekač dodam narezano zelenjavo in vse skupaj zalijem z malo juhe in vinom. Zelenjavo večkrat premešam, po potrebi še zalijem z juho. Tako pripravljeno pečenko pečem še cca 60 minut (vse skupaj cca 80 minut – odvisno od debeljine pečenke).
Ko je meso pečeno, ga vzamem iz pekača, zelenjavo pa dobro pretlačim skozi cedilo. Če je preveč maščobe, jo odvzamem. Omaka mora biti ravno prav gosta. Če je preredka, ji dodam malo smetane, če je pregosta, jo zalijem z juho.
Meso narežem (med narezanimi kockami) in ga polijem z pripravljeno omako. Zraven lahko ponudim veliko različnih prilog: pire krompir, dušen riž, dušeno zelenjavo, pečen krompirček, kruhovo rulado…itd. Seveda zraven se poda še katerakoli solata.
Na Martinovo pa zraven postrežem kruhove cmoke in praženo rdeče zelje. Seveda, ta kombinacija ustreza kadarkoli, ne samo na „martinovo“
Dober tek želim!
Nasvet: Lahko uporabite tudi drugi del svinjskega mesa: pleče z kožo ali pa stegno z kožo. Pečenko lahko pripravite tudi brez kože. V tem primeru, jo lahko med pečenjem večkrat zalijemo z tekočino iz pekača. Tako bo veliko bolj sočna. Če bi radi vedeli, ali je pečenka dovolj pečena je najbolje, da jo prerežete na pol. Meso ne sme biti več krvavo, ampak lepo sočno.
Dodaj odgovor