Pečenice z rdečim zeljem so dober in okusen obrok. Pa naj bo martinovo ali pa čisto navaden dan. Za pripravo potrebujem: pečenice – 1 par pečenic na osebo malo maščobe rdeče zelje – (recept za pripravo najdete dušeno rdeče zelje) Pri nabavi pečenic, vedno pazim, da kupim kolikor se pač da, sveže pečenice. Pečenice dam […]
Ocvrti piščanec
Odkar pomnem, mi je pri srcu piščančje meso, a najljubši mi je klasično pripravljen ocvrti piščanec. Za 4 osebe potrebujem: piščanca – cca 1,5 kg (lahko vzamemo samo določene dele piščanca) jajca – 3-4 kom moka – ostra drobtine sol, poper (po možnosti beli) olje za cvrtje Piščanca dobro očistim, operem, osušim, narežem na manjše […]
Kaneloni z mletim mesom
Kaneloni z mletim mesom so odlična mesna jed, ki za pripravo zahteva malo več časa. Sama se jih lotim takrat, kadar imam na voljo dovolj časa. Vložen čas se mi vedno močno obrestuje – z zadovoljnimi obrazi za mizo. Za pripravo cca 12 kanelonov potrebujem: Za palačinke: mleko – cca 200 ml moko – cca […]
Mleta pečenka z jajci
Mleta pečenka z jajci (stefani pečenka) je pri nas večkrat na jedilniku, običajno ob nedeljah. Takrat imam za pripravo kosila molo več časa. Za 4 osebe potrebujem: mleto meso – cca 1 kg kruh – cca 10 dag jajca – količina je odvisna, kako dolgo rolado boste naredili – jaz porabim cca 6 jajc mleko […]
Faširani zrezki v omaki
Faširani zrezki v omaki, so pri nas doma vedno dobrodošel obrok, z prilogo in solato, seveda. Za 4 osebe potrebujem: mletega mešanega mesa – cca ½ kg čebulo – srednje veliko kruh – cca 15 – 20 dag (naj bo dan ali dva star kruh ali žemlje) jajce – 1 kom zelen peteršilj – mali […]
Dunajski zrezek
Dunajski zrezki so zelo pogosto na naših jedilnikih. Za pripravo so zelo enostavni, še vedno mnogi prisegajo prav na njih. Za 4 osebe potrebujem: svinjsko meso – ½ kg jajca – 2 kom moko – 2 žlici drobtine – cca 6 žlic sol, poper maščoba za cvrtje Sama priznam, da že kar mesarja na prosim, […]
Srček v omaki
Kadar se odločim, da pripravim srček v omaki, običajno kupim svinjskega. Ta je najbolj mehak in tako najprej pripravljen. Za 4 osebe potrebujem: srce – cca ¾ kg prekajeno slanino – 2 žlici na kockice narezane čebulo – 1 veliko česen – 2 stroka peteršilj – ½ korenine korenček – 1 kom lovorjev list – […]
Segedin golaž
Prihaja tisto obdobje v letu, ko bo potrebno na mizo dati kaj takega, ki nas bo nasitilo in pogrelo. Ena izmed takih jedi je tudi segedin golaž. Pri nas doma ga imamo zelo radi in kadar ga kuham, ga vedno pripravljam v večih količinah. Za segedin velja isto, kot za golaž – v večjih količinah, […]
Svinjski zrezek v omaki
Svinjski zrezek v omaki je hitro pripravljen in okusen obrok, h kateremu lahko postrežem kar nekaj prilog. Za 4 osebe potrebujem: svinjsko meso – cca ¾ kg moka juha za zalivanje sol, poper maščoba kisla smetana Običajno že mesarja prosim, da mi nareže meso na tanke zrezke. Doma jih potem operem, posušim, potolčem, po potrebi […]
Pečenice
Pečenice so okusen mesni izdelek, ki ga lahko hitro pripravimo in ponudimo z veliko različnimi prilogami. Potrebujemo: – pečenico – 1 par na osebo (ali pa samo polovičko, če imamo dosti druge priloge) vodo maščobo V vodo damo kuhati pečenice in jih kuhamo cca 10minut. Potem jih na vroči maščobi popečemo na obeh straneh. Tako, […]
Pršut z vinom
Pršut z vinom je med slovenjskimi gurmani zelo poznana jed. Ima sicer malo neobičajen, vendar izjemen okus. Posebno godi v dobri družbi prijateljev… Potrebujemo: pršut – cca 20 dag ( odvisno za koliko ljudi potrebujete) rdeče vino – cca 2 dl (najboljši je refošk) oljčno olje – cca 5 žlic črne olive – po želji […]
Pečenice v vinu
Ko so mi prvič ponudili pečenice v vinu, sem bila malo skeptična. Ko sem jih poizkusila, nič več. Tako okusno, hitro in enostavno pripravljen obrok. Potem sem še izvedela, da je to tradicionalna slovenska jed. Potrebujete – količina pečenic je odvisna od vaše potrebe: pečenice – 4 komade belo vino – ½ l (nekateri uporabljajo […]
Svinjski zrezek z gobicami
Svinjski zrezek z gobicami je lahko krasno nedeljsko kosilo. Za pripravo je zelo enostaven, predvsem pa zelo okusen. Za 4 osebe potrebujemo: svinjske zrezke – 4 velike ali 8 malih (zrezke lahko nadomestite z kareji) moko – cca 1 žlica maščoba – cca 8 žlic (rabili jo boste za zrezke in za gobice) gobe – […]
Goveji zrezki v omaki
Odlična glavna jed so tudi goveji zrezki v omaki. Kadar jih pripravljamo, jih lahko naredimo nekaj več, tako da smo preskrbljeni za kosilo za naslednji dan, ali pa jih lahko shranimo v zmrzovalnik za „hude“ čase. Za 6 oseb potrebujemo: goveje meso – cca 1 kg (za zrezke je najboljše goveje stegno) čubula – 2 […]
Vampi po tržaško
Vampi po tržaško je predvsem (ne pa čisto) pri starejši populaciji priljubljena enolončnica. Spomnim se še mojih starih staršev, če so že kdaj jedli v kakšni gostilni, so vedno jedli vampe po tržaško. Vendar so bili tudi tisti, ki so jih pripravili doma, zelo okusni. Za 4 osebe potrebujemo: surove vampe – cca od 60 […]
Zadnji komentarji