Nadevani piščanec

Nadevani  piščanec je lahko tudi zamenjava za „martinovo“ gos. Veliko ljudi se odloči, da pripravi za martinovo ravno piščanca, namesto gosi.

Za pripravo potrebujem:Nadevan piščanec

  • piščanca- 1 kom (najboljši so okoli 1,2 kg težki piščanci)

  • piščančja jetra – 2 kom

  • žemlja – 1 kom (ali kos belega kruha)

  • mleko – nekaj žlic

  • jajca – 2 kom

  • juha za zalivanje

  • peteršilj – mali šopek

  • sol, poper

Piščanca najprej dobro očistim, operem in osušim. Tako pripravljenega celega solim in popram.

Pripravim nadev. Žemljo narežem na kocke in jo polijem z mlekom. Jetrca narežem na drobno in jim dodam ožeto žemljo. Dodam še jajci in sesekljan peteršilj. Vse skupaj zmešam, solim in popram.  Nadev naj ne bo pregost, ker ne bo potem rahel.

Trebušno odprtino napolnim z nadevom in jo zašijem z kuhinjskim sukancem. Zašijem tudi odprtino pri vratu, da ne bi nadev iztekal iz piščanca.

Perutnice zasukam k trupu, nogi zvežem skupaj.

Pečico segrejem na cca 180 st.C. Nadevanega piščanca dam v pekač, mu dodam malo vroče juhe (lahko tudi vodo) in ga dam v pečico. Med peko ga večkrat polijem z tekočino iz pekača, prav tako, ga večkrat obrnem. Po potrebi dolijem še juho.

Piščanca pečem cca 1 uro in 15 minut, odvisno, kako velikega piščanca imam. Če je piščanec precej velik, ga pečem tudi do 1 ure in pol. Če med pečenjem piščanec prehitro dobiva barvo, temperaturo malo zmanjšam.

Tako pripravljenega piščanca previdno razrežem z škarjami za perutnino. Pazim, da se nadev ne razleti. Oboje skupaj lepo predevam na servirni krožnik in prelijem z omako iz pekača.

Zraven postrežem dušeno rdeče zelje ali pa katero od solat.

Uživajte pri pripravi jedi.

Nasvet:

-Če ne marate jetrc, jih lahko izpustite, vse ostalo naredite po enakem postopku. Tako dobite kruhov nadev za piščanca;

– Kruh lahko zamenjate  tudi z kuhanim rižem – tako dobite rižev nadev;

– Če kruhovemu nadevu nazadnje dodamo še 2 – 3 žlici naribanega parmezana, dobimo parmezanov nadev;

– Za spremembo lahko piščanca nadevate malo drugače.  Piščancu na prsnem košu s prsti dvigneš kožico do vrata in rebrnih kosti ter s  pomočjo žlice (ali dresirne vrečke) napolniš pripravljen prostor z nadevom. Pri vratni odprtini in odprtini med nogami lepo zašpilimo (ali zavežemo z kuhinjskim sukancem), da nadev med peko ne izteče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja