MLEČNI KRUH Z ROZINAMI
Preprost mlečni kruh z rozinami, boste z veseljem jedli samega, ali pa na njega namazali še kaj. A mislim, da brez potrebe. Boste sami ugotovili, vem pa, da ga imajo otroci zelo radi.
Pa gremo na delo.
-
Moko – 1,6 kg (2 l)
-
Kvas – 4 dag
-
Mlačno mleko – 1 dl (za vzhajanje kvasa)
-
Masla – 15 dag (lahko tudi margarina)
-
Sladkorja – 15 dag
-
Mleko – 3,5 dl
-
Rumenjaki – 3
-
Sol – malo
-
Oprane rozine – dobra pest (lahko jih izpustite)
Najprej damo vzhajati kvas. V posodico damo kvas, dodamo žličko sladkorja in prilijemo mlačno mleko ter pustimo, da cca 15 minut vzhaja.
Medtem časom, ko kvas vzhaja, moko presejemo v skledo, kjer bomo testo mešali. V moko naredimo vdolbinico, vanjo damo raztopljeno maslo, še preostali sladkor, rumenjake, malo posolimo in če želimo, damo še oprane rozine. Dodamo še vzhajani kvas, in pričnemo z mešanjem. Ob mešanju počasi prilivamo mleko in res dobro premešamo. Ko bo testo pričelo odstopati od sklede in vam bo z lahkoto odstopilo tudi z rok, bo testo dobro premešano. Malo ga po vrhu posujemo z moko in pokrijemo skledo z prtičem . Vzhaja naj cca 1 uro. Nato testo še enkrat malo premešamo in ga damo na pomaščen in pomokan pekač. Še enkrat ga pustimo da vzhaja in to približno 30 minut. Pečico segrejemo na cca 200 st. C in pečemo kruh cca 1 uro.
Ko je kruh pečen, ga zvrnemo iz pekača in ga pokrijemo, da se počasi ohladi.
Uf, kako je pridišalo!
P.s.:
Da vam bo kruh dobro vzhajal, naj bodo vse sestavine približno enake temperature. Kuhinja naj bo bolj topla kot ne in naj se čim manj odpira.
Dodaj odgovor