Tudi vi obožujete vonj po sveže pečenem kruhu? Potem si ga pričarajte kar doma. Nič hudega, če nimate izkušenj iz peke kruha. Kajti po tem receptu, ki mi ga je prišepnila soseda, lahko speče kruh čisto vsak.
To je domači kruh brez gnetenja. Ja, tudi to obstaja. Sama imam iz peke že kar nekaj izkušen, vendar še nisem pekla kruha, katerega testa ne bi bilo potrebno res dobro premesiti.
Za pripravo potrebujem:
- belo moko – 40 dag
- pol kocke svežega kvasa (ali ½ žličke suhega kvasa)
- vodo – 330 ml
- sladkor – ½ žličke
- sol – 1 žlička
Najprej sem dala vzhajati kvas. V malo vode sem razdrobila kvas, mu dodala malo sladkorja in čisto malo moke (da kvas hitreje vzhaja) ter postavila na toplo.
V skledo sem dala presejano moko in sol. Z vilico sem malo premešala, da se sol lepo porazdeli. Dodala sem še vzhajani kvas ter ostalo vodo.
Vse skupaj sem s kuhalnico dobro premešala. Tako pripravljeno kruhovo maso, sem pokrila z folijo in pustila (največkrat čez noč), da je testo vzhajalo. Testo naj bi vzhajalo od 12 – 18 ur.
Po tem času sem najprej segrela pečico na 230°C in v njej segrevala pekač s pokrovom približno 30 minut.
Medtem časom sem dala testo na kar precej pomokano mizo in ga oblikovala v hlebec (naj vas ne moti, ker je testo precej pacasto, le roke si večkrat pomočite v moko). Hlebec sem pokrila z folijo in ga pustila počivati 30 minut.
Segret pekač vzamem iz pečice, previdno odkrijem in testo dam v segret pekač, ga pokrijem in dam v pečico za 30 minut. Po tem času sem pekač odkrila in pekla še 15 minut.
Kruh vzamem iz pečice in ga dam hladit na rešetko.
Tako pripravljen kruh je izredno hrustljav in ješ lahko kar samega. Lahko pa ga seveda namažeš ali pa nanj naložiš karkoli.
Domači kruh brez gnetenja vas bo sigurno navdušil. Uživajte v pripravi svojega najljubšega kruha:
Nasvet:
- Namesto svežega kvasa lahko vzamete tudi suh kvas. Suh kvas potrosite po že soljeni moki in ga predhodno ne vzhajate. V tem primeru ne dodajam sladkorja;
- Predno pustite kruh vzhajati, ga s kuhalnico dobro premesite, kajti v nasprotnem primeru, se lahko zgodi, da bo po sredini hlebca še kakšen kupček moke, ali pa bo ena stran kruha bolj slana kot druga;
- Kruh lahko spečete v katerikoli posodi s pokrovom, ki jo lahko postavite v vročo pečico. Ko boste segreti pekač jemali iz pečice in ga boste odprli, morate zelo paziti, da se ne opečete. V pokritem pekaču se nahaja vroča para.
- Del moke lahko zamenjate s katerokoli drugo moko. Prav tako lahko testu dodajate sestavine po vašem okusu…olive, rožmarin, suhe paradižnike in baziliko, sir in na kocke narezano slanino…itd.
Dodaj odgovor