Krompirjevi svaljki

Krompirjevi svaljki so narejeni popolnoma iz enakega testa, kot krompirjevi njoki, le oblike so drugačne. Doma jim rečemo kar krompirjevi „luleki“. Že veste, kakšne oblike so? Ja vem, kaj si mislite, ampak važno je, da je okus dober!

Za 4 osebe potrebujete: Krompirjevi svaljki

  • Krompir – cca 1 kg (8 srednje velike krompirje)

  • Moko – cca 35 – 40 dag (naj bo pol moke ostre)

  • Jajce  2

  • Maslo – košček

  • maščoba – nekaj žlic

  • čebula – 1 kom (namesto čebule lahko svaljke potresemo z praženimi drobtinami, vendar v tem primeru vzamemo, na mesto navadne maščobe, nekaj masla, lahko jih posujemo tudi z naribanim sirom)

Najprej krompir (krompir naj bo takšen, ki je dober za pripravo krompirjevega testa) operemo in skuhamo. Paziti moramo, da se ne razkuha, ker boste potem imeli probleme z izdelavo testa. Kuhanega olupimo in stisnemo z stiskalnico za stiskanje krompirja. Takšnemu krompirju dodamo maslo, ga malo zgnetemo in takoj dodamo moko, jajce in sol. Vse skupaj zgnetemo v voljno testo (naj ne bo grudic). Zelo pomembno je, da to naredimo zelo hitro, ker bo v nasprotnem primeru, testo postajalo mehko in z njim bo težko lepo narediti svaljke. Ko je testo dovolj gladko, ga narežemo na več delov. Vse dele pokrijemo z krpo, da se na površju testa ne naredi skorjica. Posamezne dele  jemljemo izpod prta in iz vsakega posebej, z rokami naredimo tanek in dolg svaljek. Svaljek narežemo na končke (dolge cca 2 cm) in jih med rahlo pomokanimi dlanmi malo zvaljamo. Odlagamo jih na malo pomokano površino. Takoj jih zakuhamo v vrelo, malo osoljeno vodo. Premešamo in ko splavajo na površje, jih kuhamo še 2 do 3 minute. S penavko jih poberemo iz vrele vode in jih na hitro polijemo z mrzlo vodo, da se ne sprimejo. Damo jih v posodo, v kateri smo na maslu prepražili drobtine (odlični so tudi, če jih zabelimo z prepraženo čebulo). Dobro premešamo. Vroče postavimo na mizo, na kateri že čaka pripravljena zeljna solata. Ali pa katera druga, ni važno! Tako, kosilo je pripravljeno, vi pa ste tudi najbrž že lačni. Pa DOBER TEK!

P.S.Krompirjevi svaljki  se odlično podajo tudi k haše omaki in še mnogim drugim!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja