Kisla repa je jed, ki ne sme manjkati na jedilniku v jesenskih in zimskih dnevih. Preprosta, mnogi bi rekli „kmečka jed“, je še kako okusna, če nismo preveč „skopi“ pri pripravi te jedi. Mogoče je že tako dolgo niste pripravljali, da ste že kar pozabili na njo. Upam, da sem vam zbudila skomine po njej.
Za 4 osebe potrebujemo približno:
-
kislo repo – cca1 kg
-
moko – malo za podmet
-
vodo
-
sol, poper
-
kumina – če jo marate
Repo damo v lonec (če je prekisla, jo ožmemo in to tekočino odstranimo), jo zalijemo z toliko vode, da je samo pokrita, posolimo, malo popopramo in če želimo, dodamo še kumino (eni kumine ne prenesejo!) Vse skupaj premešamo, lonec pokrijemo in na malem ognju kuhamo cca 15 – 20 minut. Z malo moke in vode naredimo podmet in ga ob mešanju dodamo k repi. Repa naj še vre dobre pol ure, da se bo moka dobro razkuhala.
To je najbolj „skop“ način priprave repe. Zdaj pa še izboljšave.
Okus repe močno izboljšamo če ji dodamo:
-
ocvirke – žlico ali dve
-
dimljene svinjske kožice ali tiste „ta napihnjene“
-
če ste prejšni dan pekli meso in vam je ostalo malo pečenkine masti – ne morete zgrešiti!
-
In še in še bi se našlo…
Nekateri pa jo pripravljajo tudi tako, da namesto z podmetom, zgostijo repo z rahlim prežganjem. Stvar okusa.
Kaj se poda zraven? Marsikaj. Že včasih smo jedli zabeljen fižol in to počnemo še vedno najpogosteje.
Dodaj odgovor