Figova marmelada je zelo okusna marmelada, čeprav jo pripravljajo redki. Prvič sem jo kuhala pri prijateljici, katera, mi je odstopila tale recept.
- lepo zrele figa – 1 kg
- sladkor – 50 dag
- limono – 1 – lupinico in sok
Zrele fige dobro operem in jih razpolovim. V posodo dam cca 5 dag sladkorja (na 1 kg fig) in ga zlato rjavo karameliziram. Takoj dodam razpolovljene fige ter limonin sok in lupino. Ko vse skupaj zavre, kuham še cca 10 minut. Medtem v drugi posodi samo segrejem ostali sladkor (ne sme spremeniti barvo) in ga dodam figam. Dobro premešam in kuham še 10 do 15 minut. Kozarce segrejem in vročo marmelado nadevam do vratu kozarca. Takoj jih zaprem, pokrijem z deko in pustim, da se počasi ohlaja. Shranim v hladno klet.
P.s.: Če vas motijo olupki, lahko fige olupite. Če pa imate radi okus ruma, pa lahko namesto limone uporabite rum.
Dodaj odgovor